Published On: Mon, Nov 11th, 2013

Vojni vještak dao iskaz o zločinima u Trusini

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, vojni vještak je rekao da je zapovjednik jedne jedinice odgovoran za drugu jedinicu samo ako mu je pretpotčinjena. “Vojna organizacija počiva na tim principima. Da bi taj zapovjednik bio odgovoran, njemu jedinica mora biti pretpotčinjena”, izjavio je Asim Džambasović odgovarajući na pitanja Obrane optuženog Zulfikara Ališpage.

Džambasović, koji je odgovarao na pitanja kao vještak Obrane Senada Hakalovića, kazao je da je zahvaljujući dokumentima saznao da su 16. travnja 1993. godine u napadu na Trusinu, kada su počinjena ubojstva Hrvata, sudjelovali vojnici iz Vakufa, pripadnici 45. brigade, kao i dio jedinice ‘Zulfikar’ Armije BiH (ABiH).

Prema optužnici, u Trusini je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Vještak je naveo da je Trusina bila u zoni odgovornosti 45. brigade. Na pitanje Ališpage kako zna da nisu bile pretpotčinjene, vještak je rekao da mora postojati dokument o tome.

“Te jedinice su sudjelovale u Trusini u borbenim dejstvima, ali nisu bile pretpotčinjene zapovjedništvu 45. brigade. Ne postoji dokaz”, dodao je Džambasović. Prema vještaku, osoba ne može preuzeti kontrolu nad jedinicama koje su joj dodijeljene kao pomoć u borbi.

Prema optužnici, Ališpago, nekadašnji zapovjednik jedinice ‘Zulfikar’, ‘nije poduzeo nužne i razumne mjere’ da kazni podređene vojnike koji su počinili zločin. Zajedno s Ališpagom i Hakalovićem, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću. Hakalović je bio pripadnik 45. brigade, a ostali optuženi jedinice ‘Zulfikar’.

Nakon saslušanja vještaka, Obrani Hakalovića preostalo je da u sudski spis uvrsti materijalne dokaze. Poslije toga, trebalo bi da uslijedi dokazni postupak Obrane Hodžića, koja je zatražila da se prethodno obavi vještačenje Hodžića isključivo na psihijatrijskoj klinici, uz tvrdnju da se radi o neuračunljivoj i duševno bolesnoj osobi.

Sudsko vijeće nije to prihvatilo, te je Obrana zatražila njihovo izuzeće, o čemu će se pismeno očitovati u narednim danima. Hodžić je nedavno vještačen, što Obrana ne prihvata, jer je vještačenje obavljeno u pritvoru, priopćeno je iz BIRN justice reporta.