Nedjelja, 14 travnja, 2024

VOĐA IMA KRIŽALJKU: Tihića zamijeniti Radončićem, dat mu BH Telekom da se igra

Must Read

04e13e4be7e55013a78f0cf69be8eba5Nakon bure oko usvajanja državnog budžeta i upornog odbijanja SDA da za isti glasa, jedno je jasno – lider SDP-a i prvi čovjek SBB-a nakon nedavnog višesatnog sastanka bliži su nego ikad, a na pomolu je i nova koalicija u šeheru

Iako bi neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine bilo ravno katastrofi, što uopće nije potrebno naglašavati, čitava ujdurma koja se izdešavala oko glasanja za ovogodišnji budžet izbacila je u pravi plan nove vjetrove na bh. političkoj sceni. Rovita koalicija između SDP-a i SDA popucala je na svim razinama, da bi novo koaliciono razumijevanje uslijedilo na relaciji Lagumdžijinih socijademokratije i Radončićevog Saveza za bolju budućnost.

Doduše, glas za budžet od strane SBB-a previše je važan da se ne bi shvatio kao glas za promjene i egzistencijalnu budućnost zemlje, pa je stoga predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevandaposve u pravu kada konstatuje:

– Sretan sam što je Savez za bolju budućnost glasao za budžet, jer to znači da im je stalo do promjena koje će se desiti. Prevažno je da se budžet usvoji kako bismo imali sredstva za popis stanovništva, održali lokalne izbore, počeli s digitalizacijom i još mnogim stvarima od vitalnog značaja za funkcioniranje države, izjavio je Bevanda za današnji Dnevni avaz.

Neglasanjem za budžet, SDA ‘voljom većine’ ispada iz Vijeća ministara, a ostaju upražnjena mjesta ministara odbrane i sigurnosti. O tome piše današnje Oslobođenje, ali i otkriva su iza kulisa SBB-ovog glasa za budžet pali novi važni politički dogovori o kojima se javno ne govori:

“Radončić se ambasadorima pohvalio petosatnim sastankom sa ministrom vanjskih poslova BiH i liderom SDP-a, na kome ga je dr. Lagumdžija umilno zamolio da teški teret Ministarstva sigurnosti preuzme na vlastita pleća. Dr. Lagumdžija je naišao na jak otpor, pa je svoju ponudu precizirao: zamolio je Radončića da popuni sve SDA praznine u javnim preduzećima, kako direktorske, tako i one u nadzornim odborima. Kako dr. Lagumdžija, poučen dugogodišnjim pisanjem Avaza o sebi, nema nikakvih dilema o objavljivanju velikih istina na stranicama ove novine, svoju molbu je zapečatio zahtjevom da Radončić lično postavi direktora BH Telecoma i tako se osobno obračuna sa Nedžadom Rešidbegovićem, sa kojim se slobodarski Avaz tradicionalno obračunava”, navodi, u svom komentaru, između ostalog, urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Ako je zaista tako, takvu priliku prvi čovjek SBB-a i vlasnik medijske bh. imperije zasigurno neće propustiti. Ali, jedno je siguno – ni SDA neće bez žrtva pustiti svoju zlatnu koku da tako olako pređe u drugo jato.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -