Subota, 25 svibnja, 2024

Vlasti BiH traže od EU-a i Zagreba prijelaz granice samo s osobnom

Must Read

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da državne vlasti s Europskom unijom i Hrvatskom vode razgovore o tome da se građanima ove zemlje omogući prijelaz granice samo s osobnom iskaznicom, nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Za takvo što potrebno je stvoriti određene pretpostavke koje su prije svega sigurnosne naravi, a o čemu će ključnu riječ dati sam Bruxelles.

Posebni uvjeti

“Pregovori se vode vezano uz zadržavanje režima prijelaza granice. Ali pri tome treba imati na umu da to nije samo pitanje Hrvatske u kojoj, siguran sam, postoji dobra volja za udovoljavanje našeg zahtjeva. Hrvatska je spremna prihvatiti naše osobne iskaznice s obzirom da će one od sljedeće godine biti s biometrijskim podacima te će biti s jednakim podacima kao i putovnice. To je pitanje o kojem će ključnu riječ dati Bruxelles kao što je odlučivao i u odnosu Hrvatske prema Sloveniji u trenutku kada je ova zemlja postala članica EU-a”, rekao je za Večernjak ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović. Po Noviću, najvažniji odgovor na pitanje hoće li se dati ovakav povlašteni režim leži u sigurnosti ove zemlje i sposobnosti institucija da odgovore ovim izazovima.

“Sigurno je da će Bruxelles, a tako i Zagreb, prije svega zbog vlastite sigurnosti, procjenjivati kakvo je stanje unutar BiH i koliko se uopće vodi učinkovita borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i svih drugih oblika nasilja. To je jedan od najvažnijih segmenata koji će se u danom trenutku analizirati”, pojasnio je ministar civilnih poslova BiH. 
Po njegovim riječima glavni adut vlastima u BiH jeste izdavanje novih osobnih iskaznica koje će imati sve potrebne podatke o pojedincima koji prelaze granicu te će se time zaustaviti kriminalci, trgovina ljudima…

Posebna povjerenstva

“Ja sam optimist u tome da će BiH s 1. siječnjem sljedeće godine izdavati osobne iskaznice s biometrijskim podacima. To će biti jamstvo i sigurnost da imamo dokument koji ni u jednom sigurnosnom elementu na odudara od putnih isprava. To bi bio znak i dobre volje same Europe i Hrvatske da se omogući građanima BiH s osobnom iskaznicom, pojednostavljeno rekao bih, prelaze granicu”, zaključio je Nović. O novome režimu prijelaza granice s osobnom iskaznicom dviju država razgovarat će i predstavnici Povjerenstva za granične prijelaze i granicu.   (vecernji.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -