Published On: Uto, lis 12th, 2021

Vlast u BiH ne smije zabranjivati mirna okupljanja

”Organi vlasti bi se trebali suzdržati od zabrane mirnih okupljanja, posebno onih koja su unaprijed najavljena i gdje je dato dovoljno vremena za poduzimanje neophodnih koraka, kao što su organiziranje sigurnosnih mjera i prilagođavanje (npr. u vezi sa saobraćajem) tokom planiranog okupljanja. Također, organi vlasti bi trebali tražiti praktične načine pojednostavljivanja administrativnih procedura i time izbjeći prekomjerno birokratsko opterećenje za potencijalne organizatore okupljanja”, rekla je ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur.

Naime, Izvještaj “Uživanje slobode mirnog okupljanja u BiH” su danas u Sarajevu predstavile šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i ombudsmenka Džumhur.

Uživanje slobode mirnog okupljanja u BiH je opsežno regulirano s 12 različitih zakona i brojnim lokalnim politikama koje su samo djelomično usklađene sa važećim međunarodnim standardima ljudskih prava.

”Ovaj izvještaj nastao je na osnovu praćenja više od 200 javnih okupljanja u periodu od 2017. do 2020. godine. Taj monitoring obuhvatio je aktivnosti koje se odnose na ponašanje nadležnih organa za vrijeme dešavanja javnog okupljanja. Na osnovu tog procesa praćenja u izvještaju smo istakli probleme koji su vezani za važeće propise i za postupanje nadležnih organa u vezi s poštivanjem međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava”, rekla je Kavalec.

U većini slučajeva mirnog okupljanja uočeno je da mjere koji su poduzimali nadležni organi su uglavnom bile blaže od onih propisanih zakonom. Međutim, bilo je slučajeva kada je uočeno da su te mjere bile u suprotnosti sa standardima zaštite ljudskih prava.

”U izvještaju su sadržane preporuke koje su upućene svim razinama vlasti, kao i organizatorima i učesnicima javnih okupljanja, a u cilju ostvarenja najvećeg mogućeg stupnja poštivanja ljudskih prava koje se odnose na ovu oblast”, dodala je Kavalec.

U vezi s mirnim okupljanjem moguće su pozitivne promjene, a dokaz za to je usvajanje Zakona o javnom okupljanju u Brčko distriktu 2020. godine.

”Pozitivan je primjer Brčko distrikt. Međutim, u svim ostalim dijelovima BiH ne postoji usklađeno zakonodavstvo o slobodi okupljanja sa međunarodnim standardima. Važan segment je pitanje postupanja odgovornih organa, prije svega policijskih, ali i svih drugih, poput tužiteljstava, koji neadekvatno reagiraju na slučajeve ukoliko se tijekom javnih okupljanja, odnosno ograničavanja javnih okupljanja, dešavaju određene radnje za koje se sumnja da predstavljaju krivično djelo”, rekla je Džumhur.

Smatra da je izvještaj važan jer ograničenje javnog okupljanja kroz nametanje nepotrebnih i ponekad diskriminatornih ograničenja predstavlja udar na demokratiju u jednom društvu.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Sta ce ih zabrinjavati kad okupljanja nema.Znaci gradjani su zadovoljni.Narocito ove gradjanske partije koje ko fol furaju gradjansko a nikad nisu izasli na ulicu da protestvuju.Sve SDA sateliti.

Anonimak
Anonimak
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Ma bošnje ne smiju prnuti od Osmice I njegovog Gestapo. Neće se oni okupljati ni mirno ni nemirno. 😉

Citat
Citat
Odgovori   Anonimak
1 mjesec prije

 Model tzv. građanske BiH izravno je doveo do rata i genocida 1995. Alija je na predizbornom skupu 1990. u Velikoj Kladuši prvi najavio rat rekavši – ”Ili građanska republika ili građanski rat”. Alija u Kladuši jasno kaže ili će BiH bit onakva kakvu on zeli ili se muslimani dižu na oružje u krvavi građanski rat. Zanimljivo je da se kasnije u toj istoj Velikoj Kladuši narod digao na oružje protiv njegove bolesne politike.

Pogledati na 22:20 – SDA Velika Kladuša 1990 – YouTube

Cudno je da se ta cinjenica ne spominje cesce, Alija je tocno tada postavio crno-bijelu sliku.

Isti je potpisao Carrington-Cutileirov plan 1992. ,a potom povukao svoj potpis i to je odvelo BiH direktno u rat. Nakon što je taj model (gradjanski) kao uzročnik rata i genocida u Daytonu 1995. sahranjen, muslimanska strana evo vec 25 godina i dalje pokušava isti model opet nametnuti Srbima i Hrvatima. Ne smijemo ponovno dopustiti da BiH ode u kataklizmu u koju nas opet guraju isti oni koji iz ratnih stradanja nisu ništa naučili, a trebali bi.

Daytonski sporazum podrazumjeva stanje koje nije gradzanska drzava.

GraDŽanska je pokušana već nakratko 1992.

Rezultat znamo, a bogami znamo i rezultat po muslimane.

 Na kraju ništa od te građanske, muslimani najureni na 23% BiH, broj im se prepolovio, a uzdižu Aliju kao pobjednika rata i najvećeg junaka. 

Danas njegov sin Bakir slično prijeti ratom i građanskom BiH.

“Građanska” koja prijeti da će povesti rat protiv 50% građana i 75% teritorija tih građana ……  To zvuči više kao pokušaj nestabilnog fašističkog režima da preuzme vlast. 

Građanska BiH je dovela do građanskog rata i između samih muslimana !

Anonimak
Anonimak
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Naravno da je narod zadovoljan. Ima pite i ćevapa. Kuš bolje.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Kako baš uvijek osunećeni dječaci i djevojčice u stranim NGO a mi ćafiri baš nikad? Fuck the foreign NGOs!!!

https://youtu.be/vX9msKu75qs?list=OLAK5uy_kgk8sUyvrQBkrMLjbndQltZO2o0B0nI2M&t=7

Anonimak
Anonimak
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Zato što su oni “gradžani”!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Odgovori   Anonimak
1 mjesec prije

dobro si, Boga mi si dobro…

Anonimak
Anonimak
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Of course..