Published On: Sri, pro 19th, 2018

VLASNICA HRVATSKE PUTOVNICE: Razočarana sam što se vlast neće moći praviti bez HDZ-a

Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, za N1 je komentirala odluku SIP-a da se prilikom dodjele mandata u federalni Dom naroda koristi popis iz 2013. godine.

Prlić smatra kako SIP nije samo ugrozio Ustav, nego i “etičku crtu”.

“On je pristao da smo završili s procesom ‘svak na svoje’ i legalizirao etničko čišćenje. To nije bio posao SIP-a, nego Parlamenta BiH i Ureda visokog predstavnika, koji je bio jako štur u svojoj izjavi jučer. Trebao je žustrije i jače reagirati “, kazala je.

Tvrdi da će građani biti taoci ove odluke, te da s njom će biti nemoguće formirati vlast bez HDZ-a, pošto će imati 12 od 17 izaslanika u Domu naroda i pokušat će bojkotirati formiranje vlasti.

“Ako SIP može srušiti Ustav, napasti državu preko Ustava i zakona, što možemo očekivati da bilo koji političar ili građanin uradi, ako jedna Izborna komisija, koja treba da bude ozbiljno i nezavisno tijelo, radi ovakav cirkus od države”, istakla je gošća Novog dana.

Prlić misli da je SIP izabrao najmanje zlo, da bi saprali to da su pod političkim pritiskom.

“HDZ-u ne odgovara sustav 1-1-1, ali im odgovara popis iz 2013. godine. Bh. bloku ne odgovara popis iz 2013. godine jer zakon i Ustav tako nalažu. Ja mislim da su oni to nekako izbalansirali, ali bojim se da će ući u povijest kao netko tko je stavio crno na bijelo da popis iz devedeset prve više ne vrijedi”, kazala je.

Istakla je da je čitav izborni proces bio upitan.

“Ovo je nekako kruna na sve to što ne valja što se tiče izbornog procesa, Izbornog zakona i na kraju funkcioniranja izbora u našoj državi. Tu vidimo sav apsurd”, kategorična je gošća N1.

Prlić je govorila i o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koju je usvojio Hrvatski sabor, kazavši da je to definitivno uplitanje u unutarnja pitanja BIH.

Dodala je da je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za deklaraciju o osudi hrvatske deklaracije, koja će se naći na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma.

“Možemo obrnuti tezu, da kažemo za koga su Bošnjaci i Srbi glasali na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj”, kazala je Prlić.

Navela je da je predala amandman u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na zakon koji se definira proračun Grada Mostara, kojim se traži od gradonačelnika Ljube Bešlića da organizira javnu raspravu o proračunu, te da se mora podnijeti izvještaj Parlamentu FBiH gdje se utrošio taj novac./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare