SANJA VLAISAVLJEVIĆ: U izbornoj noći na BHRT-u desetljećima gledamo Slavu Kukića, jednog bošnjačkog ideologa i jednog Srbina kojeg izabere Republika Sarajevo…

Sanja Vlaisavljević, članica Programskog vijeća BHRT-a na svom se Facebook profilu večeras oglasila povodom izvještavanja i tematskih emisija državne televizije BHRT koja koristi slogan “Jedan za sve” u povodu Lokalnih izbora 2020. Kazala je da je godinama unazad bošnjačka medijsko-politička sredina kao sugovornike bira “svoje” Hrvate i Srbe.

Komentar Sanje Vlaisavljević HMS prenosi u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

#Član sam Programskog vijeća BHRT i sram me. Isprika svima koji su mi dali povjerenje. A povjerenje su mi dali oni koji vjeruju da javni servis mora biti ideološki neutralan i u svakom smislu reprezentativan za državu u kojoj živimo.. A večeras u izbornoj noći gledamo ideologe, a ne analitičare. Nažalost, večeras gledamo zajednički izborni program BHRT i FTV. Gosti: Kukić, Papić i Lavić. N1 slično. Puhalo, Marić i Latić. Latić – osvježenje. Premda, N1 ima pravo na goste kakve god želi jer nije javni servis.

Sad se vidi da je problem legitimnog predstavljanja mnogo širi i dublji nego što je to u svezi sa Izbornim zakonom. To je problem koji odavno bode oči, a izgleda nitko neće da ga kaže u javnosti. To je, prije svega, problem Republike Sarajevo (RS) i njenog zamišljanja suživota. Dakle, riječ je, prije svega, o medijskom predstavljanju Srba i Hrvata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tj. u bošnjačkoj većinskoj sredini.

Konkretnije, riječ je o političkim analitičarima koji upravo u javnim serivisima, u servisima namijenjenim svima građanima cijele zemlje nastupaju kao oni koji bi trebalo da predstavljaju mišljenje naroda kojima etnički pripadaju. Jer, doista je riječ o etničkom predstavljanju ali na vrlo perfidan način tj. kao da i nije riječ o etničkom predstavljanju.

Zašto bi inače na javnim servisima, ali i na nekim drugim veoma gledanim TV kućama bila upravo tri analitičara, svaki različite nacionalnosti i za javnost to ne može biti nego očevidna stvar. I ovaj put kao i godinama, godinama unazad upravo bošnjačka kulturna, medijska i politička sredina bira svoje Hrvate i Srbe kao sugovornike.

Dakako, uvijek su to likovi koji nikada, ama baš nikada, nisu pogriješili da javno kažu nešto što se ne dopada bošnjačkom mainstreamu. Isti likovi kroz godine, pa i desetljeća.

Po pravilu su ti uvijek izabrani i podobni Srbi i Hrvati građani Sarajeva što će reći da su zbog stotinu razloga asimilirani u sredinu u kojoj žive i bez sumnje oportunistički nastrojeni. Oni, naime, govore kako bi svi Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini trebali da govore – prema mjerilima Republike Sarajevo (RS).

Budući da je ta baza sugrađana-analitičara vrlo oskudna bilo je plod teške potrage da se pronađu makar dva-tri slična lika u većinskim srpskim i hrvatskim sredinama. Razumjet ćemo svi da je o takvim rijetkim vrstama trebalo i uvijek će trebati voditi veliku brigu da se sačuvaju i u izlogu stalno drže.

Pa trebali podsjetiti da su to teškom mukom pronađene tri-četiri osobe. I neprestano i godinama ih gledmao kao predstavnike Srba i Hrvata na javnim servisima BiH. Riječ Srba i riječ Hrvata je njihova riječ. I tako svaki dan. Pretpostavljam da neki češće njih viđaju nego svoje ukućane. Zar je doista tako teška situacija sa vizijom suživota u Republici Sarajevo (RS)!”, napisala je Vlaisavljević na Facebooku.