VLADIKA GRIGORIJE: Ideja o povratku Srba u Mostar se pretvara u stvarnost

MOSTAR – Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da Srbi moraju vratiti u Mostar i da se ta ideja polako pretvara u stvarnost. “To nije nerealno, jer postoje sredstva koja su dugo obećavana i sklanjani  od očiju Srba, ali to više nije moguće. Postoji 5000 zahtjeva za povratak i mi se nadamo da će im se izaći u susret “, rekao je vladika Grigorije novinarima nakon sinoćnjeg svečanog Božićnog koncerta u Mostaru.
On je naveo da se očekuje velika potporu i od Vlade Republike Srpska, koja ovih dana otvara i ured u Mostaru.
“Ne vjerujem da će netko moći nas prevari, jedino da ne izdajemo mi sami sebe”, dodao je vladika Grigorije.
Prema njegovim riječima, kada se vrati 2.000 porodica morati će da im se pomogne da obrađuju zemlju, a onda će oni biti nova snaga za srpski zajednicu i za grad Mostar.
“Kada sam govorio da će biti zidana Saborna crkva, kao da su mi govorili ‘ma pričaj ti to nekom drugom’. Kada sam govorio ljudima da ćemo obrađivati zemlju, nabavljati traktore, oni su rekli ‘ma ti to lijepo pričaš’. Kada sam rekao da ćemo obnoviti Vladičanski dvor, koji je jedna od najljepših zgrada u Mostaru, ljudi su klimali glavom jer je to ličilo na smetlište. Međutim, te stvari se događaju. Ja vjerujem da je to milost Božja “, kaže vladika Grigorije.
On je nakon svečanog koncerta, koji je održan u Hrvatskom domu “Hercega Stjepana Kosače” u Mostaru, otvorio izložbu slika Vladimira Veličkovića, jednog od najeminentnijih srpski suvremenih slikara, a organiziran je i božićni prijem za zvanice.
Osim srpskog kulturno-umjetničkih društava i zborova, sinoć su nastupili i izvođači iz hrvatskog i bošnjačkog naroda.
“To pokazuje koliko smo slični jedni drugima i spremni poštujemo različitosti”, smatra vladika Grigorije.
Na prijemu se obratio i mostarski muftija Seid Smajkić, koji je pravoslavcima čestitao Božić, navodeći da se kroz njihovu radost raduju i susjedi muslimani, jer dijele istu sudbinu.
Muftija je naveo da svaka sveta knjiga kaže da se sugrađanin treba susretati s osmijehom i vedra čela.
“Tako i mi kroz ove naše surete gradimo društvo sreće”, rekao je muftija Smajkić.
Gvardijan samostana Svetog Petra i Pavla u Mostaru fra Iko Skoko se u svom obraćanju založio za put zajedničkog života.
Božični koncert u Mostaru održan je po četvrti put, a ovogodišnji – pod nazivom “Tvoje od tvojih” – organizirali su Srpsko prosvjetno i kulturno-umjetičko društvo “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko kulturno društvo “Gusle”.
Nastupili su Etno-grupa “Sveti velikomučenik Dimitrije” iz Nevesinja, Folklorno društvo Ljubinje, narodni guslar Momir Avdalović iz Gacka, ženska pjevačka skupina Udruge guslara i epskih pjesnika “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće, Kulturno-umjetničko društvo “Alat” iz Trebinja, Hor Hercegovačke Gračanice iz Trebinja, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” iz Mostara, Hor “Sveta Anastasija srpski” iz Trebinja.
U programu su sudjelovali i Hrvatsko pjevačko društvo “Hrvoje” iz Mostara i grupa “Valter Akustiko”, a besjedu je održao i program vodio đakon Branislav Rajković.
Na programu su se smjenjivale božićne pjesme, a dvorana s više od od 800 mjesta bila je puna.
(Srna)