Published On: Sub, lis 28th, 2017

Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN o BiH: Sarajevo i OHR mijenjali su Dayton suprotno međunarodnom pravu

U novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN upozorava se da se visoko decentralizirana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici.

U ovom dokumentu se navodi da se to dogodilo nedugo nakon što je Daytonski sporazum stupio na snagu, te da su navedeni faktori postupno i protupravno zamjenjivali daytonsku strukturu disfunkcionalnom decentraliziranom državom.

“Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Daytonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, provodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizira, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolirati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”, navodi se u prvom dijelu 18. Izvještaja Vlade Srpske Vijeću sigurnosti UN, pod naslovom “Subverzija daytonskog sistema”.

U tom dokumentu se ističe da je SDA, nakon što su posljednjih godina bonska ovlaštenja visokog predstavnika bivala diskreditirana i sve manje korištena, počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH, poput “nezakonito formiranog Suda i Tužiteljstva BiH”, kako se navodi.

“Ove institucije su često formirane protupravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva entiteta, garantiranu Daytonskim sporazumom i da u još većoj mjeri podriju fundamentalna prava Srba i Hrvata“, navodi se u Izvještaju Vlade Vijeću sigurnosti.

U izvještaju se dodaje da je Ustavni sud BiH, sa stranim sucima, često korišten kao politički instrument za protupravno mijenjanje daytonske strukture.

“Kako je bivši šef ureda predsjednika Ustavnog suda naveo – `Ustavnopravni razvoj bio je isključivo posljedica međunarodnog intervencionizma`. O izmjenama nakon Daytona rekao je – `Ustavnopravno uređenje ne odgovara formalnom ustavnom tekstu`. `Ustavni sud BiH`, rekao je bivši šef tog ureda, `dao je legitimitet mnogim nametnutim zakonima, uspostavljao je balans između suvereniteta BiH i međunarodne uprave`”, navodi se u Izvještaju.

Iz Vlade navode u Izvještaju da RS ostaje opredijeljena za BiH sa daytonskim uređenjem i strukturom ili kako je uređena u Ustavu BiH, odnosno aneksu 4 Dejtonskog sporazuma.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x