Published On: Čet, lip 30th, 2022

Vlada na zatvorenom dijelu sjednice odbila skinuti imunitet Banožiću i Grlić Radmanu

Na zatvorenom dijelu današnje, 128. sjednice Vlade, doneseni su zaključci kojima se ne daje odobrenje za vođenje postupaka po privatnim tužbama protiv ministra obrane Marija Banožića te ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, priopćila je Vlada.

Zaključci su doneseni sukladno odredbi članka 34. Zakona o Vladi Republike Hrvatske: ‘Protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do 5 godina, bez prethodnog odobrenja Vlade’.

Podsjetimo, Banožić je u svojim relativno kratkim ministarskim mandatima uspio nagomilati popriličan broj afera, dok je optužbi na račun Grlić Radmana nešto manje. Ministra Banožića ozbiljno je teretila zviždačica Maja Đerek, dok se šef diplomacije našao na udaru Mostovca Nikole Grmoje zbog nekažnjenih slučaja prijevara u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u.

Osim zaključaka u slučajevima Banožić i Grlić Radman, na zatvorenome dijelu današnje sjednice članovi Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.

Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni zahtjev razriješena je glavna tajnica Ministarstva poljoprivrede Renata Lozo, s danom 30. lipnja 2022. Državnoj službenici Danieli Sukalić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, s danom 1. srpnja 2022., do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci.

Razriješene su dosadašnje zamjenice članova Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Ivana Vejić i Tea Peko, a novim zamjenicama članova imenovane su Darija Sinjeri i Silvija Radoš, kao predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva financija.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Hrvatska elektroprivreda d.d. imenovanje Frane Barbarića za predsjednika Uprave, a mr.sc. Petra Sprčića i Tomislava Šambića za članove Uprave toga društva, do imenovanja predsjednika i članova Uprave putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Reakcija Nikole Grmoje iz Mosta na ovu vijest:

PLENKOVIĆ SE OUTAO – POLITIČKIM IMUNITETOM ZAŠTITIO JE GRLIĆA RADMANA OD KAZNENOG PROGONA
Danas je Plenkovićeva Vlada imunitetom zaštitila ministra Grlića Radmana od nastavka kaznenog progona pokrenutog zbog zloporabe položaja.
Ministar je zlorabio položaj udaljenjem iz službe diplomata Sabljaka bez ispitnog postupka, što je Upravni sud u Zagrebu prije nekoliko dana presudom potvrdio.
Plenković je zahtjev za skidanje imuniteta skrivao u ladici pola godine, ali ga je presuda natjerala na izlazak iz ormara. Zaista, zašto Grlić Radman nije proveo zakonom utvrđeni ispitni postupak i saslušao Sabljaka prije udaljenja, nego je – prema vlastitom priznanju – Sabljaka neuspješno pozvao na neformalni susret?
Pa zato jer bi se kroz ispitni postupak otkrili detalji prijevara s kojima su pojedinci povezani s Plenkovićem isplaćivali naš novac u našim predstavništvima u Australiji i SAD-u.
Današnji Plenkovićev grčeviti potez potvrđuje kako više ne bira sredstva da od suda zaštiti prevarante koji su bez propisanih uvjeta postavljani na radna mjesta u inozemstvu.
Dragi Andrej, nije hrvatska diplomacija podružnica HDZ-a, pa da bez uvjeta možete na radna mjesta postavljati svoje žene, ljubavnice, kumove i kume. Svi ćete odgovarati!
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
1 mjesec prije

Bravo gosp. Grmoja🇭🇷🇭🇷