Utorak, 16 travnja, 2024

VLADA FBIH ‘Doživotni’ tajnici i pomoćnici odlaze iz Vlade Federacije BiH

Must Read

Ministarstva u Vladi FBiH će u roku od 30 dana morati izvršiti izmjene pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim će biti ukinuta “doživotna mjesta” nizu državnih službenika poput pomoćnika ministara, rukovoditelja federalnih uprava i organizacija, stručnih službi Vlade FBiH i tajnika federalnih tijela državne službe.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 2. veljače 2016. godine usvojila set uredbi predviđenih odredbama iz posljednjih izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH. Te uredbe objavljene su u Službenim novinama FBiH, a stupile su na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

“Od dana stupanja na snagu ovih uredbi, tijela uprave su dužna u roku od 30 dana izvršiti izmjene pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. U tom kontekstu, izvršit će se raspoređivanje postojećih rukovodećih kadrova na određena mjesta u tijelima uprave i bit će raspisani javni natječaji za izbor i imenovanje novih rukovodećih kadrova, na koje će se moći prijaviti i dosadašnji rukovodeći kadrovi”, kazao je za Klix.ba ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić.

Prema posljednjim podacima, u FBiH postoje 224 rukovodeća državna službenika. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH predviđeno je da rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, federalnih uprava i organizacija, kao i stručnih službi Vlade FBiH nisu više državni službenici. Isto vrijedi i za tajnike federalnih tijela državne službe, pomoćnike, glavne federalne inspektore i šefove ureda federalnih tijela državne službe.

U prijevodu to znači kako će ministri formirati urede u kojima će biti šef ureda, tajnik ministarstva, savjetnik i pomoćnik te da će nakon završetka mandata svima onima koji nisu državni službenici prestati radni odnos.

“U budućnosti, rukovodeći kadrovi u upravi, u skladu s odredbama iz članka 19. Zakona o državnoj službi Federacije BiH, neće moći biti članovi upravnih i nadzornih odbora”, rekao je ministar Jozić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -