Published On: Uto, stu 12th, 2019

VJETAR OD 143 KM/H Oluja na Jadranu nosi sve pred sobom: Padaju fasade i stabla, obala potopljena

Sukladno upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, već do 12 sati zabilježene su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije.

Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadratnom metru, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina oborina. Grad Dubrovnik izdao upozorenje za sugrađane. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma, javlja Dalmacija Danas.

U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine, javlja portal Dalmacija Danas. Dramatično je u Omišu, gdje se na glavnoj gradskoj plaži more “diglo” sve do plažnih objekata, Poljički trg je poplavljen, Cetina se izlila, piše Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija piše da splitski vatrogasci ne staju od intervencija. Padaju stabla, izvrću se kontejneri, a ponovno je popustila fasada na zgradi Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici.

Na Marjanu su u 13 sati izmjereni najjači udari vjetra od 73 km na sat, jači i od jugu izloženijih lokacija poput Hvara i Mljeta.

Kako doznaje Slobodna, vatrogasci dežuraju i kraj Doma mladih zbog opasnosti od pada fasade.

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama. Poslijepodne u toj školi neće biti nastave.

Dubrovnik je poznat po izuzetno snažnim udarima juga i velikih valova koje prouzrokuje, no Dubrovčani ovako jugo ne pamte od 1992. godine. Upravo stoga su i iz Grada Dubrovnika izdali upozorenje za svoje sugrađane, javlja portal Morski.hr.

DHMZ u 12 sati javlja prosjek od 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, a član Crometeo tima snimio je pogibeljnu situaciju s jedrilicom na uzburkanom moru.

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru, prenosi Tportal.hr.

Na otoku Korčuli orkanski udari vjetra ruše stabla.