Utorak, 16 travnja, 2024

Vještak vojne struke svjedočio o zločinima u Trusini

Must Read

U nastavku svjedočenja u korist trećeoptuženog, vještak vojne struke Asim Džambasović je kazao da je Senad Hakalović bio običan vojnik i da kao takav nije mogao izdavati nikakva naređenja, već samo da u okviru svoje jedinice izvršava zadatke koji su mu bili naređeni.
“Vojnici su ti koji u lancu zapovjedne odgovornosti nemaju prava da zapovijedaju ili izdaju naredbe. Vojnik može dobiti zadatak, ali na njemu nema odgovornosti ukoliko osobno ne uzme pušku i nekog ne ubije”, objasnio je Džambasović.
Vještak je objasnio da su, prema evidenciji po kojoj je sastavljao nalaz i mišljenje, vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Trusini zarobljeni na legitiman način, ali da je nakon njihovog pogubljenja ‘legitimnost nestala’. Kako je objasnio, odgovornost za ubijene zarobljenike leži na zapovjedniku čiji su vojnici izvršili zločin.
“To je prvi i najviši stupanj odgovornosti i njega uvijek ima zapovjednik koji je izdao bilo koje naređenje. Također, zapovjednik može zadužiti nekog iz zapovjedništva da vodi računa o zarobljenicima, ali uvijek je zapovjednik taj koji će snositi odgovornost za njihovu sudbinu”, kazao je Džambasović.
Optužnica tereti Hakalovića, bivšeg vojnika 45. brigade Armije BiH (ABiH), da je bio u Trusini 16. travnja 1993. godine, kada je počinjen zločin, te da je Ivanu Drlji, kojeg je poznavao od djetinjstva, naredio da u pratnji dvojice njemu nepoznatih vojnika dovede neke osobe hrvatske nacionalnosti, koje su kasnije strijeljane.
Za napad na Trusinu, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri zarobljena vojnika HVO-a, zajedno s Hakalovićem, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice ‘Zulfikar’.
Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Vesna Budimir je kazala da je vještak koristio vojnu evidenciju kojom je dokazano postojanje oružanog sukoba, a koje se ne odnosi na zločin počinjen 16. travnja 1993. godine. “Pravila ratovanja su određena međunarodnim humanitarnim pravom i ne vidim kako vještak vojne struke može donositi zaključke o kaznenoj odgovornosti optuženog Hakalovića”, napomenula je Budimir.
Ona je dodala da nema namjeru postavljati pitanja o zapovjednoj odgovornosti ‘nekom tko je član Predsjedništva stranke Sefera Halilovića’. Sefer Halilović je bivši načelnik Stožera Vrhovnog zapovjedništva ABiH. Haški sud ga je pravosnažno oslobodio optužbi za zločine počinjene u Grabovici kod Mostara i Uzdolu kod Prozora. Nastavak suđenja zakazan je za 28. listopad, prenosi BIRN.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -