Vještak u aferi ‘Respiratori’: Koji dio novca je trebalo oprati? Državni?

Vještak Obrane na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, izjavio je kako je teško utvrditi kolika je bila cijena respiratora koje je Federacija uvezla prije izbijanja pandemije, ali da informacije do kojih je došao ukazuju na značajan skok s nekoliko tisuća na nekoliko desetina tisuća.

Na poziv Obrane federalnog premijera Fadila Novalića, nalaz i mišljenje iznio je vještak Christoph Rojahn.

”Vrlo je teško reći koja bi to bila prava cijena za tu vrstu uređaja u tom vremenskom periodu”, kazao je Rojahn.

On je naveo kako je na osnovu javnih izvještaja i medijskih analiza došao do podataka da su ”ACM 812A” respiratori koštali nekoliko tisuća KM, a da je poslije cijena bila petocifrena. Navodio je neke izvore o cijenama u raznim valutama.

Vještak je izračunao kako je marža ”Srebrene maline” iznosila sedam posto i da je niska, iako, kako je rekao, nije ekspert za to pitanje.

Rojahn je analizirao dvije kineske kompanije – onu koja je proizvela respiratore i onu koja je bila trgovački posrednik u kupovini, a koja je registrirana za medicinske aparate.

Prema njegovim riječima, proizvođač je državna firma koja ima velike poslove i širok asortiman roba. Kazao je da ima pet međunarodnih certifikata i da je nema u registru prekršaja.

Vještak je rekao da mu je najizazovnije bilo pitanje ”pranja novca”.

”Ne razumijem u kom trenutku je izvršeno. Koji dio novca je trebalo oprati? Je li to državni novac?”, naveo je Rojahn.

On je naveo da je za nalaz koristio dokumente koje mu je dostavila Obrana, ali da se morao koristiti i podacima s interneta.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme ”F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević.

U uvodnom predstavljanju Rojahn je rekao kako je završio pravo, a doktorirao političke nauke, te da radi kao konsultant. Kazao je da se većinu karijere bavi forenzičkim računovodstvom i da je radio u međunarodnim financijskim kompanijama ”Deloitte”, ”KPMG” i ”PwC”.

Tužitelj Mirza Hukeljić protivio se da se Rojahn sasluša kao vještak pošto iz njegove biografije nije jasno koje je struke.

Na pitanja Hukeljića, vještak je rekao da ranije nije iznosio nalaz i mišljenje pred sudom, ali da jeste pripremao materijale koji su korišteni u postupcima.

Navodeći da postoji ogroman broj dokaza u odnosu na ono što mu je Obrana dostavila, Hukeljić je pitao Rojahna bi li iznio drugačije zaključke da je dobio više materijala. Vještak je kazao kako to ne može znati.

Braniteljica Vasvija Vidović rekla je da tužitelj treba predočiti dokaz koji želi kako bi ga vještak prokomentirao.

Rojahn je kazao da se nije obraćao kineskim kompanijama za cijene, navodeći da proizvođač proizvode uglavnom prodaje preko posrednika. Potvrdio je da je naručio vanjskog istraživača za kineske kompanije zbog pristupa bazama i poznavanja kineskog jezika.

Suđenje se nastavlja 11. svibnja, kada se očekuju prvi svjedoci Obrane Solaka.