Subota, 25 svibnja, 2024

Vjeroučitelj dobio otkaz, časna napala medije: “Što bi se dogodilo da je to izrekao nastavnik tjelesnog ili fizike?”

Must Read

Predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi Valentina Mandarić te ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger gostovale su na N1 Televiziji gdje su komentirale slučaj ekstremističkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

Ravnateljica je potvrdila kako on više nije zaposlenik škole, a Mandarić da 15. siječnja u školu dolazi novi vjeroučitelj. No ipak se čini kako bi Bagarić mogao predavati vjeronauk u drugim školama, jer će Crkva o njegovom slučaju odlučivati tek kad završe svi postupci.

Časna sestra Valentina Mandarić osudila je njegov čin te kazala kako su se više puta ogradili i izrazili žaljenje zbog Bagarićevih izjava. Dodala je kako joj je žao što se to dogodilo na satu vjeronauka. “Jer sadržaj vjeronauka u svojim temeljima ima dijalošku otvorenost. Učenik koji ide na vjeronauk treba prihvaćati druge, drugačije i pomagati im. Od nastavnika vjeronauka se očekuje da ga tako i predaje i da sav njegov rad ide u tom smjeru”, rekla je Mandarić. “Žao mi je što se to dogodilo Bagariću, on je u sustavu od 2005. i dosad zaista nismo imali prijave. Ovo je težak, neprihvatljiv čin koji me iznenadio”, dodala je.

“Zašto svi nemaju jednaki tretman?”

A onda je krenula u napad na medije.

“Ponavljam da ovakav istup nije prihvatljiv ni za koga, ali zaista bih voljela da se u budućnosti svi takvi istupi medijski tretiraju jednako. Ovakav govor nije usamljen, nismo tako nešto prvi put čuli, apeliram da zaista oni kojima se to dogodi imaju jednaki medijski tretman. Uvijek me iznenadi jedan dio medija. Evo mene živo zanima, da se to dogodilo nastavniku tjelesnog, fizike, matematike, da je to izrekao, bi li bio tako tretiran? Ponekad doživljavam medije kad je u pitanju vjeronauk, da nisu majka, nego maćeha. Zaista treba ista mjerila primjenjivati na sve.

Ovakav ispad vjeroučitelja je usamljen. Ali ako vjeroučitelj nešto napravi on postane predmet u cjelokupnoj, široj javnosti, a drugi izgredi koji su također za osuditi često se niti ne otkrivaju”, komentirala je Mandarić.

Ravnateljica: Problemi se trebaju rješavati tamo gdje su nastali

Ravnateljica Klinger najavila je kako će se sutra održati roditeljski sastanak u školi.

“On će se održati i trebamo s roditeljima zajedno doći do cilja, da osnaže svoju djecu da napisana i izgovorena riječ mora iza sebe imati odgovornost. Djeca nisu imala priliku vidjeti odgovornost za izrečeno, ovo mora biti poticaj da škola i roditelji rade zajedno. Moramo osvijestiti činjenicu da problem mora biti riješen tamo gdje je i nastao, a to je u našoj školi”, rekla je.

Prema njenim riječima, dijete koje je snimilo vjeroučitelja napravilo je dobru stvar.

“Mi smo s djecom kontaktirali zadnji dan škole i pretpostavili smo ovakav tijek situacije i svi se propitkuju tko je ovo učinio, napravljen je korektan, dobar, čin kada se ovo prijavilo. Nažalost, nismo imali priliku s djecom razgovarati i iskoristila bih priliku da kažem da je snimka stajala 20 dana. Da smo imali snimku, napravili bismo iznimnu stvar i ne bi otišlo ovako daleko”, rekla je ravnateljica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -