Vjernici u Crnoj Gori smijenili mitropolita, on se odbio povući: “Odluka je nevažeća”

VJERNICI Crnogorske pravoslavne crkve danas su na “općecrnogorskom zboru”, kako je nazvano javno okupljanje vjernika na Cetinju, smijenili dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila i proglasili episkopa ostroško-nikšićkog Borisa za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Mitropolit CPC Mihailo je ovo okupljanje nazvao “propalim političkim mitingom” koji nema “ni legitimitet ni legalitet” te je najavio protumjere na “pravno nevažeću” odluku.

“CPC je u iznimno teškoj situaciji”

Novi mitropolit CPC-a Boris rekao je da je zbor sazvan na zahtjev svećenika i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve.

“Koristeći duboku starost poglavara Crkve, mitropolita Mihaila, upravljanje Crkvom preuzele su neovlaštene civilne osobe”, priopćio je organizacijski odbor, koji je istaknuo da je CPC u “iznimno teškoj situaciji” te da crkveni ustav nije na snazi, a da se sinod nije sastajao u punom sastavu još od 2019. godine.

Također, odlučeno je i da se sadašnji poglavar CPC-a Mihailo povuče u mirovinu zbog starosti s titulom umirovljeni mitropolit crnogorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teške optužbe

Mediji u Podgorici podsjećaju da su proteklih mjeseci razmijenjene teške optužbe između Borisa i Mihaila, uglavnom vezane za navodne financijske malverzacije, ali i za nepoštovanje pravila svećeničkog života.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi tvrde da su oni nasljednici povijesne pravoslavne crkve u Crnoj Gori te smatraju da crkve i manastiri u toj zemlji pripadaju njoj i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori “okupirala” njezine vjerske objekte.

Vjernici CPC, Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nazivaju crkvom Srbije.

Također, već godinama vjernici te dvije pravoslavne crkve na odvojenim ceremonijama obilježavaju vjerske praznike, a nerijetko uz prisutnost velikog broja policajaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?