Published On: Mon, Sep 18th, 2017

VJEKI DOSADNO? U Sarajevu plakati s likom ustaškog poglavnika Ante Pavelića

Iz Operativnog centra MUP-a KS za Faktor je potvrđeno da su obaviješteni od strane građana o ovom slučaju te da će provesti istragu

U sarajevskom naselju Dobrinja u ponedjeljak navečer su polijepljeni plakati sa slikom poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića.

Fotografije osnivača ustaškog pokreta i proglas koji počinje s ”Draga hrvatska braćo”, kako javljaju sarajevski mediji, uznemirio je stanovnike Dobrinje koji su čitav slučaj prijavili policiji.

Iz Operativnog centra MUP-a Županije Sarajevo za Faktor je potvrđeno da su obaviješteni od strane građana o ovom slučaju te da će provesti istragu.

Sporni plakat počinje riječima ”Pokušat ću dati jedan prikaz hrvatske tragedije koju je proživljavao mali hrvatski čovjek”. U proglasu se nesporno veliča nacizam, ustaštvo i poglavar NDH Ante Pavelić, a tekst je sažetak “čestitke” iz 1968. godine, objavljene na dan godišnjice osnivanja NDH koju potpisuje ustaški zapovjednik i zločinac Vjekoslav ”Maks” Luburić.

Kako piše Dnevni avaz, građani su odlučili samoinicijativno ukloniti pamflete kako bi neprimjeren sadržaj što prije nestao s ulica.