Višković: Slobodu koju smo stoljećima donosili drugima, tražimo i za sebe

BRČKO- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na današnjoj proslavi Dana Republike u Brčko distriktu da Srbi nikada kroz stoljeća nisu bili osvajači i da su donosili slobodu drugima, a traže slobodu i za srpski narod.

“Srpski narod, nažalost, ima gorka iskustva, gdje god nema svoju državu, nema slobode, gotovo da ga i nema”, rekao je Višković na svečanoj akademiji i dodao da je tako i danas. u drugom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, zato je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda i simbol slobode, što je i moto ovogodišnjeg obilježavanja rođendana Srpske.

“Želimo da budemo poštovani, poštovani i ravnopravni”, istakla je premijerka Srpske.

On je rekao da neki žele da zbrišu Srpsku na perfidan način i floskulom jedan čovjek – jedan glas, ističući da bi to vrlo brzo dovelo do nestanka Srba sa ovih prostora, te odbacio svako osporavanje obilježavanja Dan Republike Srpske, a po pitanju imovine Srpske ocijenila da je to crvena linija.

“Imovina Republike Srpske nije predmet dogovora, to je crvena linija i nemojte se baviti imovinom Republike Srpske, nemojte nas tjerati iz BiH i nemojte nas kriviti za nestanak BiH”, rekao je Višković.

On je naveo da niko iz Srpske nije provocirao i vrijeđao druge u drugom entitetu, nikome nije želio zlo, naprotiv, šalju se poruke mira i ljubavi.

“Nismo palili zastave niti im slali ružne poruke kao što su nam to činili jučer iz Zenice i Konjica, paleći srpske zastave i uzvikujući uvredljive riječi za Srbe. To dovoljno govori o njima, a mi ćemo samo reći – neka je Republika Srpska budi vječan“, istaknuo je Višković.

Na prijetnje da će biti sankcionisani svi koji slave Dan Republike, premijer je rekao da će morati sankcionisati sav srpski narod, od Trebinja, preko Brčkog do Novog Grada, jer se slavi svuda.

“Svi smo mi Republika Srpska. Naša snaga je u ljubavi, naša poruka je mir, opstanak i opstanak srpskog naroda i vječne Srpske”, zaključio je Višković.

Premijer Srpske poručio je onima koji su jučer poslali avione F-16 iznad Banje Luke da nisu uplašili srpski narod i podsjetio da su oni isti koji su 1995. i 1999. godine bombardirali Srbe kasetnim bombama s osiromašenim uranom.

Višković im je poručio da svoju moć i snagu pokažu onima koji su im ravni.

“Mi u Republici Srpskoj čuvamo svoje. Ovo je nemanjićka zemlja, ovo je naša zemlja, zemlja koju imamo i zemljišno i katastarski više od šest stoljeća i tako će i ostati”, zaključio je Višković.

Dan Republike Srpske danas je tradicionalno obilježen u Brčko distriktu, gdje su najviši predstavnici vlasti Srpske položili vijence na Spomenik srpskim braniteljima, nakon čega je održana svečana akademija.

Vijence na spomenik u centru grada u ime institucija Republike Srpske položili su premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, u ime državnih institucija Srbije ministrica zdravlja Danica Grujičić i dr. Državni tajnik za rad i zapošljavanje Srbije Zoran Antić, zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović te pripadnici Trećeg pješačkog Republika Srpska puka.

Prošla su i izaslanstva zastupnika i ministara, predstavnika vlasti u Brčko distriktu, te organizacija proisteklih iz obrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanostima u Brčkom povodom Dana Republike Srpske prisustvuju ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministri visokog obrazovanja i naučno-tehnološkog razvoja Željko Budimir, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministri rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministri za europske integracije i međunarodnu suradnju Zlatan Klokić, obitelji, omladine i sporta Selma Čabrić te ministar gospodarstva i poduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, potpredsjednik Narodne skupštine Petko Rankić i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. također prisutan.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine uspostavljena Republika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini pod izvornim nazivom.

Srpsku su osnovali srpski zastupnici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su bili preglasani u ključnim pitanjima opstanka Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.