Published On: Uto, kol 28th, 2018

Više od 3.500 radnika Uljanika izašlo na ulice Pule, traže plaće i viču: ‘IDS mafija!’

 

Više od 3500 radnika Uljanika izašlo su jutros iz kruga brodogradilišta na ulice Pule prosvjedujući zbog neisplate plaća i izražavajući nezadovoljstvo vladajućom strankom u Istri i Puli, IDS-om.

Uobičajenom rutom od brodogradilišta do Gradske palače krenuo je najveći broj radnika do sad, a povorka je putem postajala sve veće i glasnija jer su joj se usput pridružili i građani.

Kod Gradske palače obratio im se zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. Rekao je da su danas istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić u Zagrebu i čekaju da ih primi ministar gospodarstva Darko Horvat jer, kazao je, “očito premijer nema vremena za njih, nema vremena za Uljanik”.

Prosvjednici su njegovo kratko obraćanje stalno prekidali zvižducima i povicima “Uništili ste Uljanik!”, “IDS mafija!”, “IDS lopovi!”

Povorka je zatim nastavila ulicama uz veliku podršku građana i povike “Ne damo Uljanik!” i “Uljanik je naš!” Predvode je predsjednik i članovi Štrajkaškog odbora Đani Šverko iz Sindikata metalaca, Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata i Rajko Kutlača iz Sindikata iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Jučer su nakon sastanka u Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj. Premijer Plenković i ministar Darko Horvat rekli su da se intenzivno traži rješenje koje će biti zakonito, održivo i korisno za radnike Uljanik grupe.

Iako nisu na ulicama, radnici 3. maja također su u štrajku i boje se za svoju budućnost. Koliko im je teško, najbolje pokazuje izjava jedne radnice, koja je u brodogradilištu već 41 godinu, za Novi list.

Nikad, ali baš nikad nije bilo ovako grozno. Prošli smo mi mnoge teške situacije, kasnila je plaća, nismo imali posla, ali baš nikad nismo imali ovakav osjećaj da nam je propast pred vratima – rekla je Vilma Vulić.

Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza, a trajat će do isplate plaće.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare