Published On: Sub, srp 17th, 2021

VIŠE OD 20 SLUČAJEVA Američki diplomati u Beču obolijevaju od misteriozne bolesti

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u austrijskoj prijestonici Beču u koje su uključeni diplomati SAD-a i ostalo administrativno osoblje.

Više od 20 službenika izvijestilo je o simptomima sličnim “Havanskom sindromu”, odnosno misterioznoj bolesti mozga.

Za ovaj sindrom nema službenog objašnjenja, ali američki znanstvenici kažu da ga je najvjerojatnije uzrokovalo usmjereno mikrovalno zračenje. Prvi put je zabilježen na Kubi 2016. godine.

Američki i kanadski diplomati u Havani žalili su se na simptome koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i tjeskobe do nečega što su opisali kao “kognitivna magla”.

Sjedinjene Države optužile su tada Kubu za “zvučne napade”, što je Havana snažno negirala, a incident je doveo do povećane napetosti između dviju nacija. Američka akademska studija 2019. otkrila je “abnormalnosti mozga” kod diplomata koji su se razboljeli, ali Kuba je odbacila izvještaj.

Prvi slučajevi u Beču su izašli na vidjelo u časopisu New Yorker u petak, a kasnije ih je potvrdio američki State Department, koji je rekao da provodi istragu. Reuters je citirao izjavu austrijskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se kaže da surađuju s američkim vlastima kada je riječ o ovom pitanju.

Beč je dugo bio središte diplomatskih aktivnosti i imao je reputaciju žarišta špijunaže, posebno tijekom Hladnog rata, navodi BBC. Zemlje poput SAD-a imaju tamo veliku diplomatsko prisustvo.

Grad je trenutno domaćin indirektnih razgovora između Irana i SAD-a zbog pokušaja oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Inače, slučajevi ove bolesti zabilježeni su drugdje u svijetu, ali američki dužnosnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kojem drugom gradu osim Havane. U lipnju je američki državni tajnik Antony Blinken najavio široku istragu o bolesti.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x