Published On: Pon, srp 15th, 2019

VIJESTI S PRAVOSUDNE PIJACE: Trgovina presudama za ratne zločine nad Srbima i Hrvatima u blagom je porastu…

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu Mustafi Đeliloviću i drugima, u kojoj su zbog ratnih zločina osuđeni na ukupno 60 godina zatvora, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Odvjetnica Lejla Čović potvrdila je za Klix.ba da je ukinuta prvostupanjska presuda Đeliloviću i drugima, kazavši da će se pretres sada voditi pred Apelacijskim vijećem koje je uvažilo žalbe i ukinulo presudu.

Vijeće koje je ukinulo prvostupanjsku presudu čine suci Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.

“Uvažena je žalba Tužiteljstva BiH i uvažene su žalbe dviju obrana: Mustafe Đelilovića kojeg zastupa odvjetnica Vasvija Vidović i Halida Čovića kojeg zastupam ja”, kazala je odvjetnica Lejla Čović u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Sud BiH je u srpnju prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog stožera Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare