Published On: Ned, ruj 11th, 2016

VIJEST KOJA ĆE SE SVIDJET DODIKU: Desetine tisuća Katalonaca traže otcjepljenje od Španije

Deseci tisuća Katalonaca okupilo se danas u Barceloni i još četiri grada na masovnim prosvjedima tražeći otcjepljenje te regije od Španjolske, u trenutku kada lideri koji se zalažu za neovisnost pokušavaju nadići razilaženja u vezi s planom za otcjepljenje, prenosi AFP.
Više od 340.000 ljudi potpisalo je pristanak da se pridruže demonstracijama, koje su isplanirane na nacionalni praznik Katalonije Diada, kojim se obilježava godišnjica osvajanja Barcelone od strane španjolskog kralja Felipe Petog 1714. godine poslije 13-mjesečne opsade u gubitka katalonske autonomije.
U Barceloni su se prosvjednici danas, s transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističkih obilježja,  okupili u gradskom parku.
Šef regionalne vlade Katolina Carles Pudždemon rekao je uoči početka okupljanja da je ovogodišnja Diada ključna i da će u predstojećim mjesecima “ključne odluke” u vezi s budućnošću Katalonije morati biti donijete. Katalonski separatisti godinama neuspješno pokušavaju dobiti odobrenje od španjolske središnje vlade da održaju referendum o neovisnosti kao što je referendum koji je održan 2014. u Škotskoj u Britaniji, a na kojem su birači dali negativan odgovor.
Nakon što su prošle godine prvi put osvojile jasnu većinu u regionalnom katalonskom parlamentu, secesionističke strane su promijenile taktiku i usvojile plan postići neovisnost sredinom 2017. Međutim taj plan je u lipnju naišao na poteškoće kada je Pudždemonova koalicijska vlada izgubila potporu manje antikapitalističke partije CUP, a time i jasnu većinu u parlamentu. Zagovornici neovisnosti se nadaju da će današnji masovni prosvjedi ponovno ujediniti i udahnuti novi život njihovoj borbi za neovisnost, zaključuje francuska agencija.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>