Published On: Ned, lis 14th, 2012

METROPOLA RASNIH HRVATSKIH MIŠEVA: Bebu staru 17 dana u snu izgrizli štakori! Otac i majka su uhićeni

Novorođenče prekriveno krvlju odvezli su u bolnicu njezin stric i djed. Dijete se uspješno oporavlja u KBC-u Rebro

Dječačića od samo 17 dana te njegovu 18-godišnju majku pod okriljem je noći oko 2 sata nakon ponoći u petak u trošnoj kućici bez elementarnih ljudskih uvjeta života u Obrtničkoj ulici na zagrebačkoj Savici svega pet kilometara od centra metropole izgrizao u snu, ni manje ni više nego štakor!

Novorođenče prekriveno krvlju odvezli su u bolnicu njezin stric i djed, a kako doznajemo, dijete se uspješno oporavlja u KBC-u “Rebro” i izvan je životne opasnosti.

Otac djeteta star 20 godina te mlada majka koju je glodavac ugrizao za usnicu, a kojoj su ozljede, također, odmah sanirane u bolnici, uhićeni su i odvedeni na kriminalističku obradu, piše Slobodna Dalmacija .

Osim što im “prijeti” kaznena prijava zbog zanemarivanje djeteta s obzirom na to i da žive u potleušici punoj rupa i s improviziranim krovom preko kojega doslovce trče štakori, za vrat će im, kako to biva u ovim slučajevima, “sjesti” i Centar za socijalnu skrb.

Dijete je spašeno

– Spavali su na krevetu, a između njih je bilo dijete. Štakor je prvo djetetu izgrizao lice, no mališan nije plakao. Potom je prešao na snahu koja je, čim ga je osjetila na usnama, vrisnula. Osvijetlili smo prostoriju mobitelom i imali što vidjeti. Mrak mi je pao na oči. Dijete je bilo obliveno krvlju. Dobro da mu oči nije iskopao. Prepali smo se, presvukli bebu i krenuli automobilom prema bolnici. Jurišali smo kroz crvena svjetla na raskršćima tako da nas je i policija zaustavila. Rekli smo im za dijete, pa su nas pustili dalje. Doktori su nam kazali da smo bebu dovezli navrijeme. Sada je bolje i navodno će kroz tjedan dana možda biti otpušteno s liječenja – ispričao nam je R.Z., djed unakaženog mališana koji je, čim je svanulo, krenuo u opetovanu “odmazdu” na štakore, ali kaže da ih je previše, pa je borba s njima uzaludna.

Na mjesto tragedije došao je i Muhamed Zahirović, predsjednik romske udruge “Madara” te suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

– Grad Zagreb u suradnji s Udrugom “Madara” već nekoliko dana provodi akciju saniranja tog područja. S deratizacijom i čišćenjem počelo se prije ovog nemilog događaja, ali zapušteno područje je veliko. Prema procjenama ima oko 600 kubika smeća, i investicija će koštati oko 2 milijuna kuna. Svega je 5 kilometara od centra grada, a ovdje ljudi žive kao u 15. stoljeću. U naselju većina djece ide u školu, a gradskog prijevoza niotkuda. U planu je i gradnja školskog igrališta i molimo svakako institucije da reagiraju jer bez njih ova hvale vrijedna akcija neće moći biti do kraja realizirana – pojašnjava Zahirović, čelnik romske udruge “Madara”, u nadi da će se što prije riješiti problematika svih Roma koji žive po takvim divljim naseljima kojih je u metropoli čak 28, navodi Slobodna Dalmacija .

Na Savici se i mačke boje miševa

Ovaj dio gdje živimo ilegalno je romsko naselje s neljudskim uvjetima. Naša obitelj broji ukupno 16 članova i šest godina smo tu. Preživljavamo od skupljanja željeza. Smeća na sve strane da se čak i mačke boje miševa. Poneki dosegnu i veličinu prašćića. Za struju se snalazimo. Imamo agregat i kad imamo novca za gorivo, imamo i svjetlo – pojašnjava ogorčeni djed 17-dnevne bebe.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare