Subota, 13 travnja, 2024

Vijeće za tisak online medijima: Odmah uklonite šovinističke komentare i prijetnje ubojstvima

Must Read

Povodom drastičnih huškačkih komentara, prepunih govora mržnje i poziva na zločin iz mržnje na online medijima posljednjih dana, a kod izvještavanja o tragičnoj smrti četrnaestogodišnjeg dječaka u Sarajevu, i predstojećeg 9. siječnja, koji se u RS obilježava kao Dan RS, Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, uputila ja danas apel urednicima i vlasnicima online medija, pozivajući ih na krajnju odgovornost kod selekcije komentara svojih posjetitelja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Takvi komentari su vrlo opasni, uznemerenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje, upozorava Žalbena komisija Vijeća za tisak.

-Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja. Urednička je obveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banirati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova, upozorava Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH.

Neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, dodaje se u priopćenju, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za tisak podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti, prema Krivičnom Zakonu BiH, XV – Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Krivičnom zakonu FBiH i Krivičnom zakonu RS BiH, XVII – Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Sadržaji s huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubojstva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužiteljstvima, stoji na kraju priopćenja Vijeća za tisak u BiH./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -