Published On: Sri, srp 17th, 2019

“Vijeće ministara nije formirano jer Izetbegović i Šarović žele zadržati direktore OSA-e i SIPA-e još četiri godine”

 

Nakon odluke o raspisivanju natječaja mnogi se pitaju treba li ići u proceduru jer je Vijeće ministara, koje donosi konačnu odluku na prijedlog ministra sigurnosti, u tehničkom mandatu.

Oni koji su odluku donijeli kažu da nemaju veze s tim što vlast nije formirana i što izborni gubitnici hoće postaviti svoje kadrove. Po zakonu, poručuju, natječaj mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata.

“Na neovisnom odboru je da provede proceduru i obavi intervju s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog natječaja i da obavi proceduru. Listu najviše do pet uspješnih kandidata dostavit će ministru sigurnosti BiH koji dalje s liste uspješnih kandidata predlaže jednog od pet kandidata prema Vijeću ministara. Što će dalje uslijediti zaista nije na nama,” kaže Enes Obralija, predsjednik Neovisnog odbora Parlamenta BiH.

Lider SNSD-a kaže kako mu je odavno jasno zašto je formiranje BH vlasti na čekanju. Najbolji pokazatelji blokade su dolazeći natječaji kojim se žele reimenovati ljudi koji su dobro služili sarajevskoj politici. MAP je, kaže Dodik, samo bila kamuflaža.

“Raspisuju se natječaji i zadržavaju se isti ljudi. Mislim da je ključno pitanje kada se zadrži direktor OSA-e da oni smatraju kako je to pitanje riješeno i da se može birati Vijeće ministara, ali je činjenica da to ostaje isti sastav kakav je i ranije bio,” rekao je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Izvori tvrde kako je i ovo dio dobro uigrane taktike SDS-a i SDA. U to je uvjeren i bivši direktor SIPA-e.

“Ovo je još jedan dokaz kako postojeća izvršna vlast na razini BiH praktično želi zacementirati odnose njihovih kadrova i stalno upravljati daljinskim upravljačem. Imena su već na stolu, imena su usuglašena s jednim brojem kadrova u SDS-u, odnosno u SDA-u,” rekao je Sredoje Nović, bivši direktor SIPA-e, prenosi ero.tel.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare