Subota, 25 svibnja, 2024

VIDOVITI MLADEN: Neslaganja Bošnjaka i Hrvata opteretit će 2018. godinu

Must Read
Člana Predsjedništva BiH koji dolazi s teritorije Republike Srpske pitali smo kako je zadovoljan radom Predsjedništva BiH u 2017. godini.

“Činjenica je da je moglo i više i bolje. Rad Predsjedništva tokom ove godine bio je opterećen brojnim apsolutno bespotrebnim potezima. Prvenstveno mislim na osporavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, kao i na vaninstitucionalno djelovanje tokom neuspjelog pokušaja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sve to zajedno proizvelo je duboko nepovjerenje u odnosima unutar Predsjedništva BiH. A, sada, na kraju godine, očigledno je da imamo novu vrstu opterećenja. Ovog puta zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata u vezi s političkim stanjem u FBiH”, rekao je Ivanić.

Na pitanje kakva su mu očekivanja u 2018. godini što se tiče generalno političkih dešavanja, Ivanić je odgovorio da bi volio da je optimističan, ali se plaši da to ipak ne može biti.

“Ako nismo uspjeli iskoristiti šanse u 2017. godini, onda je to još teže očekivati od izborne godine. Stvar koja će sigurno opteretiti i 2018. godinu su, već sam spomenuo, odnosi Bošnjaka i Hrvata. Očigledno je da se radi o dubokim koncepcijskim razlikama i neslaganjima u vezi s političkim pitanjima unutar FBiH.
Ipak, iskreno se nadam da ćemo uspjeti odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. I da će stanje nakon oktobarskih izbora biti bolje nego što je to danas”, rekao je Ivanić.

Građanima BiH je u novoj godini poželio zdravlje te ličnu i porodičnu sreću uz želju da 2018. bude bolja od prethodne.

“Također, potrebno je da svi zajedno pokažemo više tolerancije, strpljenja i međusobnog razumijevanja. Budući da se radi o izbornoj godini, očekujem da ljudi u BiH biraju one političare koji će, umjesto na stvaranju političkih tenzija, raditi na poboljšanju životnog standarda i vraćanju na teme koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti”, kazao je Ivanić.

Zaključio je kako su u 2017. godini vlasti ne samo mogle, već i morale uraditi puno više, a da je najgore od svega to što smo vrijeme izgubili u sukobima o temama koje niti su problem, niti su smjele to postati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -