VIDOVIĆ ZA HMS: Rješenje koje bi ignoriralo većinsku političku volju bilo kojeg konstitutivnog naroda nije prihvatljivo

S obzirom na aktualnu blokadu uspostave federalne izvršne vlasti koja je već najavljena iz redova SDA, po mišljenju politologa Danijela Vidovića, moguća su četiri scenarija.

-Ili će se koalicija bošnjačkih stranaka, za koju više ne znamo ni kako se zove, osmorka, četvorka, trojka?, posložiti na način da uključi i SDA u novu parlamentarnu većinu ili će visoki predstavnik ponovo intervenirati i novom odlukom omogućiti uspostavu Vlade FBiH ili će, što je potpuno nerealno, budući potpredsjednik FBiH iz SDA dati suglasnost za prijedlog vlade bez članova iz vlastite stranke, kaže Vidović za Hrvatski Medijski Servis.

Četvrta je mogućnost, po njegovu sudu, malo vjerojatna, da aktualna vlada nastavi rad u “tehničkom mandatu” kao što je to bilo i u protekle četiri godine.

Iz hrvatske perspektive promatrano, dodaje sugovornik HMS-a, kakav god rasplet bio, jasno je da svako rješenje koje bi ignoriralo većinsku političku volju bilo kojeg konstitutivnog naroda nije prihvatljivo.

-To je načelni stav koji bi po mom sudu bilo vrlo opasno mijenjati, kaže Vidović, uz napomenu kako je u ovom trenutku važno da hrvatski politički subjektivitet nije ugrožen na razini Federacije te da scenarij uspostave vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika nije moguć.

-Ovakava situacija još je jedan pokazatelj da je za rješenje političke krize u BiH nužan sveobuhvatan dogovor predstavnika tri naroda koji će uvažiti sve legitimne nacionalne interese kroz punu implementaciju konsocijacijskih modela unutar našeg političkog sustava a temeljem iskustava onih europskih država koje baštine slično naslijeđe izgradnje povjerenja između različitih nacionalnih i vjerskih zajednica, ističe Vidović./HMS/