Published On: Sri, stu 14th, 2018

VIDOVIĆ U ARGUMENTIMA: Baš bi volio vidjeti odlazak DF-ovaca u šumu

Budući je odredba Ustava FBiH da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih gotovo identična odredbi Izbornog zakona BiH, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom i stavio izvan snage, očekujem da i tu odredbu Federalnog Ustava Ustavni sud BiH proglasi suprotnom Ustavu BiH, izjavio je glavni tajnik Hrvatskog Narodnog sabora BiH Josip Merdžo, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Merdžo je, govoreći u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše tv, kazao kako se odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto očekuje 29.-og ovog mjeseca.

 

On je izrazio čuđenje izjavom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da se pri raspodjeli mandata za Federalni dom naroda ne može koristiti popis iz 2013., jer je on navodno nezavršen.

– To je jednostavno netočno. Rezultati popisa stanovništva iz 2013. su objavljeni u Službenom glasniku BiH i popis je provedeni po standardima Eurostata, kazao je.

Bošnjačka strana insistira da se pri raspodeli mandata za Federalni dom naroda mora držati odredbe Ustava FBiH da se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, te da se pri izračunu broja mandata iz svake županije koriste rezultati popisa stanovništva iz 1991.

– I jedan i drugi prijedlog suprotan je presudi Ustavnog suda BiH koja nalaže primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine, kazao je Merdžo.

Pojasnio je kako je istina da se u Ustavu FBiH spominje popis iz 1991. za određivanje nacionalne strukture javnih institucija, do potpune provedbe Aneksa 7. Daytonskog sporazuma, odnosno povratka izbjeglica, ali se u Federalnom ustavu precizira da se pod pojmom javne institucije misli na federalna i županijska ministarstva, općinske organe uprave, te općinske i županijske sudove, a nigdje se ne spominju zakonodavna tijela vlasti, a ovdje je riječ o popuni Doma naroda, dakle dijelu zakonodavne vlasti.

-Bošnjačke stranke insistiraju na popisu iz 1991. jer žele ovladati Federacijom, a to će moći ako izaberu svojih šest Hrvata iz većinski bošnjačkih županija u Klub Hrvata Federalnog Doma naroda kako bi onda mogli formirati izvršnu vlast u FBiH bez Hrvata, kazao je politolog Danijel Vidović.

Komentirajući prijetnju koju je u prošlotjednoj emisiji “Odgovorite ljudima” Federalne televizije suradniku Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milanu Sitarskom uputio predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora Demokratske fronte Zaltan Begić kako su “spremni ponovo ići u šumu boriti se protiv fašista kao i 1941.” Vidović je kazao kako bi rado vidi kako bi to izgledalo.

– Baš bih volio vidjeti kako bi izgledalo da pravni sljednici stranke koja je došla iz šume i preuzela vlast sada krenu u šume., kazao je Vidović.

Dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju prof. dr Gordan Radić kazao je kako će nas čekati duga jesen, zima možda i proljeće bez formirane vlasti u Federaciji BiH, s obzirom da nije izmjenjen Izborni zakon i da je neisvjesno hoće li se i kako izmjeniti.

Glavni tajnik HNS BiH kazao je kako SIP nema zakonske ovlasti za donošenje odluke o o popuni Federalnog Doma naroda, da Izborni zakon može izmjeniti samo Parlament BiH,

Upitan je li moguće da novi saziv Zastupničkom doma i postojeći saziv Doma naroda parlamenta BiH usvoji izmjene Izbornog zakona, ukoliko se o tome postigne dogovor Merdžo je kazao kako je to teorijski moguće.

– Problem je što su neki delegati Doma naroda izabrani u Zastupnički doma Parlamenta BiH i što moraju preuzeti mandate, a onda se pojavlje poziv što ti ljudi više ne mogu biti i delegati Doma naroda, koji će ostati bez jednog broja članova i pitanje je hoće li imati kvorum za odlučivanje, kazao je glavni tajnik HNS BiH./HMS/