VIDEO | Skup potpore Palestincima u Sarajevu: Uz uzvike “Tekbir” i “Allahu ekber” šetali gradom

“Iza nas nema nikakve organizacije. Ne morate biti musliman da biste suosjećali s narodom Gaze”, izjavio je novinarima mladić koji je među organizatorima, a predstavio se kao Jusuf El Sharkawi , piše bljesak.info/

Nekoliko tisuća sudionika okupilo se u nedjelju u Sarajevu na skupu potpore Palestincima koji je posredstvom društvenih mreža organizirala neformalna skupina “Nezavisni skup omladine u BiH”.

“Iza nas nema nikakve organizacije. Ne morate biti musliman da biste suosjećali s narodom Gaze”, izjavio je novinarima mladić koji je među organizatorima, a predstavio se kao Jusuf El Sharkawi.

Skup podrške palestini u Sarajevu - VIDEO | Skup potpore Palestincima u Sarajevu: Uz uzvike

Foto: N1 / Skup podrške palestini u Sarajevu

Prosvjednici su se okupili na Baščaršiji i zatimi u koloni uz uzvike “Tekbir” i “Allahu ekber” prošli pješačkom zonom kroz stari dio grada do centra.

 

Pri tom su noseći palestinske te zastave BiH kao i bivše Republike BiH pozivali na “zaustavljanje genocida”, “oslobađanje Palestine” i prestanak izraelskih napada na Gazu koji su uslijedili nakon terorističkih napada Hamasa 7. listopada u kojima je ubijeno 1200 osoba, pretežito civila među kojima je bio i veliki broj starih, žena i djece.

Skup podrške palestini u Sarajevu - VIDEO | Skup potpore Palestincima u Sarajevu: Uz uzvike

Foto: N1 / Skup podrške palestini u Sarajevu

Skup potpore Palestincima održan je u Sarajevu i 22. listopada i tada je privukao znatno veći broj ljudi. Na skupu u listopadu uz poruke potpore Palestincima bili su istaknuti i plakati s antisemitskim i protuizraelskim porukama, a osude zločina Hamasa su, kao i ovog puta, izostale zbog čega je tada reagirala veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg.

“Ako podupirete Palestince zašto ne osudite Hamas”, pitanje je koje je u objavi na društvenim mrežama prosvjednicima u Sarajevu uputila Peleg.