VIDEO Izetbegović opet prijetio HDZ-u, ustvrdio da u BiH postoje četiri naroda i otkrio kako će se rješiti Mostar

Lider SDA Bakir Izetbegović zaprijetio je kako će HDZ sebi nanijeti ogromnu štetu, ukoliko nastavi uvijetovati formiranje federalne vlade izmjenama Izbornog zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-HDZ se ponaša kao da je to (izmjene Izbornog zakona, op. hms) uvijet i to će potrajati mjesec-dva. HDZ može sebi nanijeti orgomnu štetu ako počne diktirati, praviti neke ultimatume, da jedan zakon koji se odnosi na državnu razinu bude veza s federalnom razinom. Mislim da to ne bi trebali raditi i ja sam to izravno kazao gosp. Čoviću i on je takvu poruku dobio od nas sve trojice jučer. Tako da će na kraju ostati usamljen. Oni se još uvijek nadaju da će se to lako riješiti. Ja ne mislim da je to lako rješiva stvar. Da je bila lako rješiva riješili bi je u proteklih 14 godina, izjavio je Izetbegović za Hayat televiziju.

Podsjetimo, Izetbegović je i ranije prijetio kako će “Bošnjaci razbiti okove” ako ih se bude ucjenjivalo izmjenama Izbornog zakona.

On je kazao kako se SDA i HDZ slažu u 99 posto stvari, ali se ne slažu u jednoj, načelima na kojima počiva BiH

-Kad imate jedan bolestan zub, a sve ostalo zdravo primjećujete samo taj jedan zub. HDZ i SDA se u 99 posto stvari slažu, kad su u pitanju euroatlanske integracije, ekonomija, reformske agende. Ali se ne slažemo u principu na kojem stoji ova zemlja; je li to građanski ili etnički princip. Oni bi preferirali etnički princip do kraja i time poništili potrebu postojanja multietničkih i građanskih stranaka do kraja. Mi to ne bi uradili. Za nas građanski princip treba biti dominantan u odnosu na etnički. Jedna kombinacija toga u kojem građanski preovladava, kazao je lider SDA i dodao:

-U ovoj državi postoje tri konstitutivna i četiri politička naroda. Imate dakle Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedan čitav narod koji ne želi da se svrsta, koji želi ostati u multietničkim stranakama i SDA će braniti njihovu poziciju bez obzira, što nasše ljevičarske stranke često napadaju svrstavaju nas s drugima stranakama, mi ćemo braniti te stranke dok god one brane BiH”.

HDZ BiH i stranke HNS-a traže provedbu presude Ustavnog suda BiH koja nalaže izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da Hrvati biraju svoje predstavnike, svih 17. u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, podsjeća HMS.

Na upit o tome hoće li dogodine biti održani izbori za Gradsko vijeće Mostara Izetbegović je rekao kako oni neće dalje popuštati, ali da će pitanje izbora u Mostaru riješiti SIP, OHR ili Ustavni sud.

-Srušili su im grad, srušili su im most, imali su šest općina, uzeli su im to visoki predstavnici, imali su dogradonačelnika uzeli su im ga i dosta. SDA neće dalje pritiskivati da se degradira pozicija Bošnjaka u Mostaru. Sumnjam da su u stanju mostarski HDZ i SDA da se nađu zbog čitavog tog povjesnog naslijeđa, mentaliteta itd. Vjerojatno će se dogoditi da tu SIP, OHR, Ustavni sud nešto urade i poprave stvar, to riješe, rekao je lider SDA gostujući u emisiji “Vijesti u 7” Hayat televizije.

Izetbegović je na pitanje o preuzimanju vlasti u Kantonu Sarajevo rekao da se s ljudima iz međunarodne zajednice dogovorio da taj proces ide.

-Proračun (Sarajevske županije, op hms.) izglasat ćemo 25-og ovog mjeseca, a onda za mjesec, mjesec i pol ide smjena ove vlasti i nova vlast. Imamo 18-19 ruku za to. Dogovorio sam se s ljudima iz međunarodne zajednice da proces ide, kazao je.

Upitan što očekuje od novog Vijeće ministara Izetbegović je rekao kako SDA tu neće imati jaku postavku.

– Namjerno smo išli da tu raširimo front, ali sam uvjeren da gospodin Tegeltija, koji dolazi iz svijeta ekonomije neće dozvoliti da mu politika pokvari plan i da bude uspješan premijer. Tako da se nadam da će se on tako postaviti, a onda ćemo mu i mi svi pomoći, da se zaustavi odlazak ljudi iz BiH. Sljedeća 2020. bit će bolja od 2019. kazao je Izetbegović./HMS/