Venecijanska komisija: Minimalna izmjena ustava za provođenje Sejdić-Finci uopće ne zahtijeva brisanje nacionalnih predznaka

 Venecijanska komisija smatra da se etnički predznaci u Predsjedništvu ne moraju uopće brisati da se provede Sejdić Finci. Mogu ostati.

2. Brisanje etničkih predznaka Predsjedništva je ustvari nečiji proizvoljni i DODATNI politički zahtjev. Venecijanska komisija je potvrdila da Sud u Strasbourgu uopće ne traži brisanje etničkih predznaka, jer postoji još minimalnija izmjena koja zadovoljava Sejdić-Finci.

Do sada se u medijima potpuno krivo predstavljalo da je brisanje etničkih predznaka nužna i minimalna izmjena za Predsjedništvo, no to nije točno.

Rješenje koje predstavlja minimalnu promjenu i koje, prema mišljenju Venecijanske komisije, zadovoljava presudu Sejdić-Finci je da se ustavne odrednice

Hrvata

Bošnjaka

zamijene sa

Hrvata “i ostalih građana,

Bošnjaka “i ostalih građana

Venecijanska komisija potvrdila da je TO rješenje koje predstavlja minimalnu izmjenu koja provodi Sejdić Finci! A ne brisanje etničkih predznaka! Brisanje etničkih predznaka je radikalni i maksimalistički zahtjev, a ne minimalna kozmetička promjena kakvom ju se predstavljalo.

3. Brisanje etničkih predznaka iz ustava jednako je ukidanju konstitutivnosti. Hrvati se u Ustavu BiH jedino i spominju kod Predsjedništva i Doma naroda.

Bez predznaka u Predsjedništvu i Domu naroda, Hrvati se u ustavu više ne spominju!

Konačno, nakon jasne podrške Venecijanske komisije gornjim principima, nema govora o ukidanju etničkih predznaka čak ni u Predsjedništvu.