Published On: Pon, tra 8th, 2013

VELIKI OBRAT: Srbi traže dva člana Predsjedništva iz RS-a!

Politički krugovi u Republici Srpskoj ozbiljno razmatraju podnošenje inicijative da se i iz Republike Srpske biraju dva člana predsjedništava BIH. Na ovo ih je ponukao prijedlog na kojemu inzistira bošnjačka strana i prema komu je očito da je bošnjačkim strankama od životne važnosti osigurati da Bošnjaci bezuvjetno izaberu oba člana Predsjedništva iz FBIH.
Do sada je Predsjedništvo BiH brojilo tri člana – jednog iz Republike Srpske (Srbina) i dva iz Federacije BiH (Bošnjaka i Hrvata). Srpski predstavnici nikada nisu dovodili u pitanje izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH u odnosu na jednog koji se bira iz RS-a jer su prihvaćali realnost da dva od tri konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci i Hrvati) prvenstveno nastanjuju područje Federacije BiH i da tamo žele birati svoje predstavnike.
Međutim, s obzirom na zadnje prijedloge Europske komisije za rješavanje presude „Sejdić-Finci“ očito bi se dobilo Predsjednišvo BiH u koje bi se birao jedan srpski predstavnik iz RS-a i dva bošnjačka predstavnika iz FBiH. S obzirom na novonastalu situaciju, srpski predstavnici smatraju nepravednim da Bošnjaci imenuju duplo više predstavnika od njih, te bi SNSD i SDS uputili zajednički prijedlog prema kojem bi i Republika Srpska birala dva člana Predsjedništva BiH! Prijedlog je već podigao na noge neke od stranih agentura u našoj zemlji.
 
Neslužbeno doznajemo da bi bošnjačke stranke kao odgovor na ovu inicijativu iz Republike Srpske mogli zatražiti da se iz Federacije BiH biraju četiri bošnjačka predstavnika u Predsjedništvo BiH. Kako bi se zadovoljila presuda „Sejdić-Finci“ kandidatima iz bošnjačkih stranaka (za članove Predsjedništva) bi prije svakih izbora bilo omogućeno da se slobodno izjasne kao pripadnici bilo kojeg naroda kojem žele pripadati u tom izbornom ciklusu.
Hrvatski politički predstavnici su ponovili zahtjev za poštovanjem principa prema kojima jedan narod ne bi birao predstavnike drugome narodu.
Oglasio se i neimenovani dužnosnik Europske komisije Renzo Daviddi, koji je ovakve zahtjeve hrvatskih predstavnika ocijenio kao ekstremne, radikalne i suprotne svim demokratskim načelima koji vrijede u EU, dok je za zahtjeve bošnjačkih i srpskih političkih predstavnika rekao da su korektni, konkretni i vrijedni razmatranja.
Iz Europske komisije doznajemo da bi se zahtjevi bošnjačke i srpske strane o 4 člana Predsjedništva iz FBiH i 2 člana Predsjedništva iz RS-a mogli samo djelomično uvažiti, tako da smo u ovom trenutku najbliži rješenju prema kojem bi se 1 srpski član birao iz RS-a, a 2 bošnjačka člana iz Federacije BiH.
Dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH bi se birala po elektorskom sustavu u kojem bi svaki građanin Federacije BiH bio jedan elektor. Znači, ne bi vrijedio princip „1 čovjek 1 glas“, nego princip „1 čovjek 1 elektor“. Tako npr. na prošlim izborima član Predsjedništva BiH ne bi postao Željko Komšić sa 337.065 glasova, nego Željko Komšić sa 337.065 elektora, što je skroz drugačije.
Na upozorenje upućena prema Europskoj komisiji da to nije elektorski sustav, R.Daviddi je rekao da je siguran da jeste jer su mu tako rekli stalni suradnici Europske komisije (Nedim, Fuad i Mirsad) koji su i kreirali navedeni prijedlog.
Ponovljeno je da hrvatskoj strani ističe vrijeme u kojem trebaju prihvatiti ovaj prijedlog jer će inače biti optuženi za zaustavljanje europskog puta BiH, antidaytonsko djelovanje i izazivanje krize na Korejskom poluotoku.
poskok.info