Velika ofenziva protiv ISIL-a – stižu iranski Čuvari revolucije

Tisuće iračkih i iranskih boraca stiže u pomoć sirijskoj vojsci u obrani Damaska od radikalne terorističke Islamske države (ISIL) koja je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. Istovremeno, međunarodna koalicija predvođena SAD-om od utorka ujutro izvela je 18 zračnih udara na položaje ISIL-a u iračkim gradovima, kao i četiri zračna udara na ISIL u Siriji.

Najveći je kontingent irački, a očekuje se ukupno 10.000 ljudi koji će sirijskoj vojsci i provladinim milicijama pomoći obraniti glavni grad Sirije, kazao je AFP-u pripadnik sigurnosnih služba u Damasku. Druga faza bit će vratiti grad Jisr al-Shughur, ulaz na sredozemnu obalu i pokrajinu Hama u središnjoj Siriji, koji su borci IS-a i borci Fronte Al-Nusra, sirijskog ogranka al Qaede preoteli sirijskoj vojsci 25. travnja.

Veliku ofenzivu protiv IS-a najavio je zapovjednik iranskih vojnika. ‘Idućih dana svijet će biti iznenađen onim što pripremamo u suradnji sa sirijskim vojnim vođama’, rekao je general Gasem Suleimani, zapovjednik iranskih snaga Čuvara revolucije.

Džihadisti i pobunjenici nanijeli su niz poraza sirijskim snagama koje su obratile ruskim i iranskim saveznicima s molbom da s riječi potpore prijeđu i na djela, rekao je sirijski politički za AFP. Sirijski režim tvrdi da su Saudijska Arabija, Katar i Turska, stari neprijatelji sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sklopili dogovor i da podupiru pobunjenike koji su nekada bili podijeljeni, a sada zajedno napadaju sirijsku vojsku.

ISIL je osvojio više od polovice sirijskog teritorija te veliki dio Iraka. Zatvorio je ustave brane na Eufratu te preusmjerio vodeni tok u svoju korist na bojišnici oko Ramadija. Njihova taktika prijeti sušom južnim pokrajinama i zalihe vode pale su na zabrinjavajuće razine, piše agencija Reuters.