Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

VELIKA KLADUŠA STRAHUJE OD ISIL-a ‘Ne želim razgovarati o njima, draža mi glava na ramenu’

Must Read

“Prijatelju, draže mi je nositi glavu na ramenu i sutra nego s tobom sada razgovarati pa se brinuti hoće li me progutati noć ili ne.

Što manje znam i govorim, to je bolje za mene, a bolje je i za tebe”, kazao je novinaru Jutarnjeg lista muškarac u dobi od 30-ak godina na benzinskoj crpki kod Velike Kladuše kojega su zamolili da ih uputi kako do kuća uhićenika u nastavku akcije Damask.

SIPA je u posljednja dva dana privela sedmoricu muškaraca za koje smatraju da su imali namjeru pridružiti se terorističkoj organizaciji Islamska država. Trojica od njih su iz sela u okolici Velike Kladuše, Trnova, Bužima i Rajnovca. Zapadni, kladuški dio BiH posljednjih mjeseci postaje glavna ćelija za regrutiranje ISIL-ovih ratnika s područja Balkana, a ništa se nije promijenilo od rujanskog uhićenja njihova vođe Huseina Bilala Bosnića.

Naime, iz Bosanske Bojne je Suad Šabić (23), koji je prije mjesec dana poginuo u Siriji, a njegovo rodno selo nesuđeni je kamp za obuku novih ISIL-ovih ratnika. Bilal Bosnić jedan je od onih koji su tamo počeli s kupovanjem napuštenih imanja, ali je akcija Damask prekinula njegove planove. Kladušani su kao i uvijek srdačni, ali samo dok se ne spomene ISIL, rat u Siriji i vehabije. Svaki razgovor pri samom spomenu tih riječi završava s: Ne znam je ništa.

Na sarajevskom aerodromu uhićeni su njihovi sumještani Nevad Hušidić (28) i Merim Keserović (18). Keserović je iz Trnova, kuća mu je stotinjak metara od one efendije Selvedina Beganovića koji je triput brutalno napadnut oko Nove godine. Malo dalje žive i trojica braće Keserović koje vehabije maltretiraju mjesecima samo zato što su podržali efendiju koji je protivnik Bilala Bosnića i novačenja mladih Bošnjaka. Merim Keserović živi u kući iz koje puca pogled na Beganovićevu džamiju, obitelj mu se bavi poljoprivredom, a na istom kućnom broju žive tri generacije te obitelji. Pozvonili su im na vrata, a na otvorio je Merimov brat. Čim su rekli tko su, počeo je urlati i tjerati ih iz dvorišta.

Po imidžu koji njeguje može zaključiti da je također sljedbenik radikalne islamske vojske. Za Hušidića im kažu kako je bio miran mladić. Zarađivao je na mjesnoj tržnici prodajući vjerske suvenire. U posljednje vrijeme bio je potpuno zaokupljen proučavanjem Kur’ana. Njegova sestra Fatma Hušidić za njegovu odluku da će se otputovati u Siriju doznala je prošlog ljeta i u srpnju ga je molila da razmisli želi li doista to. Na društvenim mrežama Nevid je širio poruke islama, citate iz Kur’ana te svoje fotografije povezane s islamom, a preporučao je pjesmu Bilala Bosnića u kojoj ovaj pjeva: “Čujem tugu dječji glas, džihad nam je braćo spas”.

Do Sirije je pokušao doći preko Istanbula. Neposredno prije puta obrijao je karaterističnu bradu kako bi bio manje sumnjiv bh. vlastima. U Bilalovu rodnom Bužimu uhićen je Husein Erdić (33), a u Maglaju Ramiz Ibrahimović (61) i njegov sin Alaudin (22).

Ramiz je sirijski ratni veteran, koji se s ratišta vratio krajem 2013. Bio je uhićen zajedno s Bosnićem, međutim, ubrzo je pušten. Sa sobom je u Siriju htio odvesti sina invalida koji je kao osmogodišnji dječak pronašao odbačenu ručnu bombu i aktivirao je. Ostao je bez obje ruke i oka.
Još je jedan muškarac uhićen u stanu u Sarajevu, a jedan na podružju Zenice. Svi su osumnjičeni za djela vezana uz terorizam i ratovanje u inozemstvu.

Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) raspolaže podacima kako u Siriji trenutno ratuje 150 državljana BiH, a dosad ih je poginulo 26. Pretpostavlja se da je u BiH u ovom trenutku oko 3000 “spavača”, potencijalnih boraca ISIL-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -