Velika Britanija: Razmatramo slanje naših borbenih aviona Ukrajincima

BRITANSKI premijer Rishi Sunak zatražio je od svog ministra obrane Bena Wallacea da istraži koje bi borbene avione Velika Britanija potencijalno mogla isporučiti Ukrajini, priopćeno je iz Downing Streeta. “Premijer je zadužio ministra obrane da istraži koje avione bismo mogli dati, ali da budemo jasni, ovo je dugoročno rješenje, a Ukrajini su sad najbitniji kratkoročni kapaciteti”, objasnio je Sunakov glasnogovornik. 

Glasnogovornik je naglasio da nije donesena nikakva konačna odluka o slanju britanskih aviona Ukrajini, ali je istaknuo da Wallace “aktivno” razmatra to pitanje. “Ono o čemu još nismo donijeli odluku jest hoćemo li poslati britanske borbene zrakoplove. Očito je u tijeku rasprava među drugim zemljama o njihovim borbenim zrakoplovima, od kojih su neki sličniji onome na što su ukrajinski piloti navikli”, dodao je, prenosi Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi piloti bi trebali doći već na proljeće

Britanci su ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećali da će omogućiti ukrajinskim pilotima obuku na NATO-ovim borbenim zrakoplovima. Velika Britanija se nada da će prve ukrajinske pilote primiti već na proljeće. Glasnogovornik britanskog premijera je podsjetio da su borbeni avioni složeni za korištenje.

“Mislimo da je ispravno osigurati i opremu koja se može brzo početi koristiti poput tenkova Challenger, dodatnih pušaka i sposobnosti većeg dometa… Ali također gledati na srednji do dugoročni rok kako bismo osigurali da Ukrajina ima sve potrebne kapacitete”, zaključio je.