Published On: Sat, Jun 10th, 2017

Veleposlanstvo BiH u Moskvi koči isplatu 125 milijuna dolara

Isplata 125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH je blokirana, jer nota, koja upućena iz Sarajeva putem Veleposlanstva BiH u Moskvi, danima ne stiže u rusko Ministarstvo financija, piše “Glas Srpske”. Prijam ove note je posljednji korak potreban da bi Rusi nastavili proceduru isplate duga.

Sugovornik “Glasa Srpske” iz Ministarstva financija i trezora BiH navodi da su predstavnici ruskog Ministarstva financija već pitali što je sa spomenutim dokumentom.

“Sporazum o isplati duga, koji je u ime BiH u Moskvi 21. ožujka potpisao ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o završetku unutarnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju”, rekao je izvor “Glasa”.

Prema navodima ovog dnevnog lista, rusko Ministarstvo treba odgovoriti na notu i nakon dobijanja odgovora počinje teći rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva financija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Sugovornik “Glasa Srpske” navodi da je nota poslana Ministarstvu vanjskih poslova BiH 2. lipnja da bi je ono proslijedilo Ministarstvu financija Rusije.

“U noti su informacije o ispunjenosti svih uvjeta u vezi s potraživanjem BiH od Ruske Federacije na osnovu klirinškog duga. U toj noti je navedeno da više nema formalnih prepreka da bude izvršena transakcija 125 milijuna dolara u korist BiH, ali pošto ona nije prosliđena Rusiji, još nije počeo teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata tog novca”, rekao je sugovornik “Glasa”.

Iz Ministarstva financija i trezora BiH apelirli su da ova nota bude poslana što prije, jer dok to ne bude učinjeno, BiH ne može očekivati odgovor ni isplatu pomenutog duga.

“Uputili smo 7. lipnja urgenciju Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali se još ništa ne događa. Došli smo u sramotnu situaciju da nas Rusi mole da nam daju novac”, tvrdi sugovornik “Glasa”.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kaže da nema informacije je li nota stigla ruskom Ministarstvu, a u uredu za odnose s javnošću tog ministarstva su potvrdili da je Odsjek za međunarodne pravne poslove te institucije 2. lipnja diplomatskim putem uputio notu Veleposlanstvu BiH u Moskvi.

U veleposlanstvu BiH su rekli da je veleposlanik Mustafa Mujezinović na godišnjem odmoru, te da za informacije pozovu sljedeći tjedan. Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih poduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Zahvaljujući angažiranju vlasti Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti spomenuti dug u novcu, a ne u robi. Od ukupnih 125,156 milijuna dolara ovog ruskog duga, Republika Srpska dobit će 36,29 milijuna, Federacija BiH 72,59 milijuna, Brčko distrikt 3,75 milijuna, a institucije BiH 12,51 milijuna./HMS/