Published On: Pet, ožu 25th, 2022

VEHABOVIĆ: Uvrštavanje konstitutivnih naroda u Strateški kompas EU je uspjeh lobiranja Hrvatske, ‘bosanski političari’ moraju aktivnije raditi

Faris Vehabović, sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ponovno šalje političke poruke i djeluje kao agitator velikobošnjačke nacionalističke politike koja je u suprotnosti s daytonskom strukturom Bosne i Hercegovine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon brojnih istupa u kojima se s ove, na oko časne pozicije suca ESLJP zalagao za unitarističke principe te povremenog pisanja za paraobavještajne probošnjčke “pištolj portale”, Vehaboviću se ponovno zgodnim učinilo docirati o tome kako bi bošnjački politički establishment trebao djelovati.

On je, naime, za sarajevski portal Klix u maniri politički aktivne osobe, a ne suca koji bi trebao biti oličenje nepristranosti, komentirao uvrštavanje stava o važnosti zaštite prava konstitutivnosti naroda u BiH u Strateški kompas Europske unije.

Ubacivanje konstitutivnosti u dokument predstavlja očito rezultat lobiranja Republike Hrvatske. Prema Vehaboviću ovo je i signal ‘bosanskim političarima’ (čitaj bošnjačkim, op. hms) da moraju aktivnije raditi na tome da se glas Bosne i Hercegovine čuje u Bruxellesu.

Dakle, dociranje o tome što bi političari trebali raditi izravno je nespojivo s dužnosti suca ESLJP, a čime Poslovnik Europskog suda za ljudska prava. Pravilo 3. spomenutog Poslovnika kaže o sucima tog suda: “Svoju ću funkciju suca obavljati časno, neovisno i nepristrano i da ću sva vijećanja čuvati kao tajnu.”

Također, isti Poslovnik u Pravilu 28. stavak. 2. točka d. kaže da sudac ne smije sudjelovati u razmatranju bilo kojeg predmeta ako je javno, putem medija, pisanjem, putem javnih akcija ili na drugi način izražavao mišljenja koja objektivno mogu narušiti njegovu nepristranost.

Valja podsjetiti kako je na ovom tragu već ranije reagirao i Josip Grubeša, ministar pravde BiH, koji je zbog Vehabovićevog iznošenja političkih stavova pisao sucima suda u Strasbourgu.

-Gospodin Vehabović već tjednima, ako ne i mjesecima nastupa u medijima i okruglim stolovima kao politički glasnogovornik i zagovornik unitarističke politike jedne prepoznatljive političke opcije u BiH, tumačeći presude Europskog suda za ljudska prava na način koji zanemaruje odredbe Ustava BiH, a sve suprotno samom karakteru višenacionalne Bosne i Hercegovine i slobodan sam kazati na način na koji se odluke ovog uvaženog suda ne mogu i ne smiju tumačiti. Nitko ne smije tumačiti odluke, a pogotovo ne pojedinac iz Vaših redova, političkim jezikom, te na taj način ugroziti kvalitetu sudskih odluka, a samim time i vladavinu prava, napisao je između ostaloga Grubeša koncem studenog prošle godine.

S osobama poput Vehabovića koji bi zastupajući BiH u ovako važnoj pravosudnoj instituciji trebao biti iznad dnevnopolitičkih događaja, a vidimo da se u njih itekako miješa, BiH ima još manje šanse postati iole normalna zemlja./B. G./HMS/

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Sto pises da su to bosanski politica ri i,bez obzira sto ih stavljas u navodne znake kad se to na hrvatskom jeziku kaze,muslimanski politicari,.

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Točnije, to su mošnjačko-muslimanski potkapacitirani islamisti s falš diplomama… Pa gdje su oni prispjeli van pojasa Gaze.. 😁 Nigdje…

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

kao milanovic npr.svugdje rado vidjen hihiih

nisam kriv
nisam kriv
2 mjeseci prije

Vidi prezimena vidi orginala. . .

kvaternik
kvaternik
2 mjeseci prije

Vehabe, šališ se ba!

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Samo Bošnjačka država BIH, unitarna uz pripojen Sandžak je osnov za trajan i stabilan mir.Brisati lažne konstutivne narode genocidaše i katolibane-uzpovce iz ustava

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Kraljevina BOSNA od VRSARA DO iz NOVOG PAZARA

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Brisati “lažni narod” Bošnjake odnosno muslimane odnosno po….ice odnosno…..🤣

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Govoriš srpski sa sandžačkim dijalektom i pripoijo bi sandžak , ne ide !?

Hrvoje
Hrvoje
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Ah zato su vam se događale tabutijade,srebrenice itd pa ti provociraj.

Neron
Neron
2 mjeseci prije

Bošnjački šovinista u vijeću europskog suda za ljudska prava i onda se čudimo nepoštivanju ljudskih prava 🤦

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

Čuj mu prezimena,tipični terorista i član Al kaide i OHRa!

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

Nejma tzv.bosanski političari već su to islamistički fašisti oli ti muslemani!