Subota, 13 travnja, 2024

VEĆINA ŠKOTA ZA VLASTITU DRŽAVU: London ne zove u pomoć Lagumdžiju nego Škotima nudi više novca da ostanu…

Must Read

Nakon što su istraživanja javnog mnijenja u Škotskoj pokazala da pobornici nezavisnosti dobivaju nove pristaše iz dana u dan, britanski ministar financija George Osborne najavio je da će za koji dan objaviti plan kojim će Škotskoj povećati ovlasti na planu porezne politike, proračuna, socijalnih davanja i još nekih važnih područja. Reakcija je to na činjenicu da će, prema jučer objavljenim istraživanjima, 51 posto Škota na referendumu 18. rujna glasati za nezavisnost. Kako postotak onih koji će glasati “za” raste iz dana u dan, velike su šanse da bi ih do datuma referenduma moglo biti i do 60 posto.

Panika na drugoj strani

Brzi rast popularnosti pobornika odvajanja odUjedinjenog Kraljevstva izazvao je paniku u redovima protivnika izlaska iz stoljetne državne zajednice. U nadi da će uspjeti zaustaviti nezadrživi pad popularnosti i obrnuti trendove, oni su najavili da će u slučaju negativnog ishoda referenduma organizirati sveškotsku konvenciju na koju će biti pozvani svi stanovnici te zemlje, a ne samo političari. Cilj toga velikoga skupa je odlučiti o tome koje će se sve ovlasti oduzeti Londonu i prebaciti u Edinburgh. Tako najavljuju da bi se taj posao trebao dovršiti do svibnja iduće godine, odnosno do parlamentarnih izbora. Ideja koja leži iza ovoga plana je pokazati biračima da će dobiti nešto i ako glasaju protiv.

No premijer Alex Salmond zadovoljno trlja ruke i izjavljuje kako ovi rezultati pokazuju da ništa još nije konačno, pa ni predviđanja da će Škoti glasati protiv nezavisnosti. Još prije mjesec dana pobornika nezavisnosti bilo je 14 posto manje nego onih koji joj se protive.

Teški šok za Britance

Politički analitičari upozoravaju da bi pobjeda škotskih nacionalista na predstojećem referendumu mogla izazvati vrlo duboku ustavnu krizu u Ujedinjenom kraljevstvu, možda najtežu u posljednja tri stoljeća. Medijski magnat Rupert Murdoch, poznat po tome da je uvijek podržavao izborne pobjednike, kazao je da bi rezultati škotskog referenduma mogli teško šokirati Britance.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -