Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Većina očeva izbjegava alimentaciju: Bh. veleposlanik ne želi uzdržavati svoje dijete!

Must Read

Više od 80 posto očeva u BiH po svaku cijenu izbjegava uzdržavati vlastito dijete nakon razvoda s bivšom suprugom.

Glavni razlog tome je što se muškarci boje da njihov novac ne završi u džepu ljubavnika bivše supruge ili pak kod nekadašnjeg punca i punice. Kaže to za “Dnevni avaz” odvjetnica Murisa Makarević iz Sarajeva, koja ima dugogodišnje iskustvo na ovim predmetima, i kao odvjetnik i kao sudac.

– Rad na crno najpopularnija je metoda izbjegavanja plaćanja alimentacije, jer su sudovima vezane ruke u takvim slučajevima zbog nemogućnosti blokiranja računa tuženih. Inače, neplaćanje alimentacije Obiteljski zakon FBiH tretira kao kazneno djelo, ali u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora – kaže Makarević.

Ona ističe da plaćanje alimentacije izbjegavaju čak i oni imućniji, koji imaju vlastitu firmu ili se čak nalaze na poziciji diplomatskog predstavnika naše države u nekoj od zemalja u svijetu, kao što je nedavno bio slučaj.

– Supruga jednog od naših veleposlanika u svijetu podnijela je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu jer je on kategorično odbijao uzdržavati zajedničko dijete. Sud je presudio u korist majke te ga obavezao da mjesečno plaća 400 KM, što je vrlo malo s obzirom na svotu koju on zarađuje – kaže Makarević, dodajući da je Kantonalni sud u Sarajevu kasnije preinačio ovu presudu na 600 KM mjesečno.

Ona pojašnjava da je zakonom određeno da dijete nakon razvoda mora nastaviti živjeti istim standardom kao dok su roditelji bili skupa. No, nažalost, mnogo je više slučajeva kada se uzdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća majki.

– Ako se i odredi alimentacija, onda ona bude u visini od 300 do 400 KM. No, to su mizerne cifre uspoređujući ih sa stvarnim troškovima s kojima se susreću samohrane majke. Nedavno je Općinski sud u Sarajevu izrekao presudu kojom je muškarcu odredio da mjesečno plaća alimentaciju u iznosu od samo 150 KM! Kao obrazloženje sudaca je naveo da majka može hraniti dijete ostacima hrane koju priprema kao kuharica u jednoj od sarajevskih škola – zgroženo prepričava Makarević, smatrajući da većina sudaca nema odgovarajućeg senzibiliteta prema ovoj problematici.

Odvjetnik Omar Mehmedbašić za “Avaz” kaže da su uglavnom muškarci ti koji izbjegavaju plaćati alimentaciju, jer djeca najčešće ostanu živjeti s majkama.

– Od početka 2012. godine podnio sam 17 kaznenih prijava zbog neplaćanja alimentacije nadležnim sudovima u Mostaru, Sarajevu i Zenici. Nekada se uspije dobiti alimentacija, a nekada žene odu praznih ruku – govori Mehmedbašić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -