Published On: Uto, srp 12th, 2016

Većina napadača iz novogodišnje noći u Koelnu neće biti procesuirana

Većina počinitelja seksualnih delikata koji su se desili u novogodišnjoj noći u Koelnu i drugim gradovima Njemačke nikada neće biti privedeni pravdi, proizlazi iz izvješća Njemačkog saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), kako prenose mediji.

„Mi moramo poći od toga da mnoga od ovih kaznenih djela nikada neće biti kažnjena“, rekao je Holger Muench zajedničkom istraživačkom timu dnevnika Sueddeutsche Zeitung i javnih servisa NDR i WDR.

Prema izvješću BKA, koji je djelomice pružen na uvid novinarima ovih medija, u novogodišnjoj noći je zabilježeno oko 900 seksualnih kaznenih djela ali je dosad izvršena istraga tek nad 120 počinitelja. Prema procjenama BKA u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći sudjelovalo je preko 2.000 počinitelja, porijeklom uglavnim iz sjevernoafričkih zemalja poput Tunisa, Maroka i Alžira.

Dosad su osuđena samo četiri počinitelja i to uvjetno. Najveće prepreka pri rasvjetljavanju ovih djela je nemogućnost sigurnog prepoznavanja počinitelja od strane žrtava. Mnoge žene ne mogu sa sigurnošću utvrditi tko je počinitelj jer se radilo o većim grupama muškaraca.

Kod počinitelja se uglavnom radi o osobama koje su posljednjih nekoliko godine došle u Njemačku kako bi ovdje podnijele zahtjev za azilom. No među njima gotovo da i nema građana Sirije koji su stigli s glavnim izbjegličkim valom u drugoj polovici 2015.
Kao reakcija na događaje u novogodišnjoj noći, Njemačka je nedavno pooštrila i zakon o seksualnom nasilju tako da je ubuduće kažnjivo i seksualno napastovanje počinjeno u grupama a kazna će se odnositi na pripadnike cijele grupe iz koje je počinjeno kazneno djelo.