Većina najmoćnijih zemalja svijeta osudila rusku agresiju, Kina odbila

Financijski čelnici najvećih svjetskih gospodarstava danas su oštro osudili Moskvu zbog agresije protiv Ukrajine, a zajedničku izjavu skupa G20 odbile su potpisati jedino Kina i sama Rusija.

Indija, predsjedateljica formata G20, bila je domaćin sastanka ministara financija u gradu Bengaluruu. Oklijevala je na dnevni red staviti pitanje rata, no zapadne zemlje su inzistirale na tome i odbijale bilo kakav ishod koji ne bi uključivao osudu ruske invazije.

Nedostatak konsenzusa dvadeset najvećih gospodarstava doveo je do toga da je Indija pribjegla objavi “sažetka predsjedatelja” umjesto zajedničke izjave, sumirajući dva dana razgovora i neslaganja.

“Rat uzrokuje golemu rusku patnju”

“Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu”, navodi se u sažetku i izdvaja prekid opskrbnih lanaca, rizike za financijsku stabilnost te kontinuiranu energetsku i prehrambenu nesigurnost.

“Bilo je i drugačijih stavova i različitih procjena situacije i sankcija”, dodaje se u sažetku, što je referenca na mjere koje su uveli SAD, europske i druge zemlje kako bi kaznili Rusiju za agresiju.

Takav ishod sličan je kraju sastanka G20 na Baliju u studenom prošle godine kad je Indonezija također objavila završni dokument u kojem su iznesene razlike. G20, formiran kako bi se zemlje borile protiv gospodarskih kriza, sve teže postiže konsenzus među članicama.

“Potez Kine je za žaljenje”

Dva delegata rekla su Reutersu da Rusija i Kina ne žele da se platforma koristi za raspravu o političkim pitanjima. Njemački ministar financija Christian Lindner danas je rekao da je “za žaljenje” što je Kina blokirala deklaraciju kojom se osuđuje ruski rat protiv Ukrajine.

“No za mene je bilo važnije da se svi ostali pridržavaju jasnog stava međunarodnog prava, multilateralizma i završetka rata”, rekao je Lindner./Hina/HMS/