VEČERNJAKOV DOPISNIK IZ SARAJEVA: “Plan da nakon 2022. godine isključe Hrvate iz upravljanja u BiH”

Hrvati moraju naći pravi odgovor na prijetnje u okviru novog urušavanja njihovih političkih prava u Federaciji BiH, koje bi mogle biti realizirane na izborima 2022. godine, smatra mađioničar, futurist i astrolog g. Marinko Č.  koji je u slodobno vrijeme i predsjednik Federacije, iako se to ne bi moglo reći, s obzirom na recimo, šutnju oko izjave Bisere Turković i generalno šutnju na niz političkih događaja.

BH javnost ga pamti po tome što je jednim pogledom podigao zid u Busovači.

Čavara je istaknuo da su bošnjačke stranke protuzakonito i protuustavno izmijenile određeni broj članova SIP-a, te da su prvenstveni cilj izbori sljedeće godine.

”To čak neki i javno najavljuju, odnosno da će te godine raskinuti okove i učiniti sve da biraju nelegitimne predstavnike, a u čemu veliku ulogu ima veći dio sadašnjeg sastava SIP-a. Na to jasno upućuje i način na koji su se vršili izbori u Mostaru, pokazuje način na koji se riješila situacija u Travniku. Odgodili su izbore za više od mjesec bez utemeljenja u Izbornom zakonu”, izjavio je Čavara za Večernji list – izdanje za BiH.

U kontekstu političkog položaja hrvatskog naroda u FBiH, Čavara navodi kako je od velikog značaja sprovesti sporazum iz lipnja prošle godine, kojim su bile potvrđene izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s presudom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju.

On ukazuje da je bošnjačka strana zanemarila taj dio sporazuma, pa se u ovu godinu ušlo bez rješenja pitanja izbornog zakonodavstva.

”Vidimo što je na sceni. Јasno je da će SDA i druge bošnjačke stranke učiniti sve da odugovlače proces razgovora i pregovora kako se do izbora ne bi promijenio Izborni zakon. Njihov plan je potpuno isključivanje hrvatskog konstitutivnog naroda u upravljanju sudbinom ove zemlje i svoga naroda. Odnosno, njegovo brisanje kao političkog subjekta, prvenstveno u FBiH, a samim tim u BiH”, upozorio je Čavara.

Čavara smatra da u BiH puno utjecaja imaju vodeće svjetske sile, prvenstveno SAD.

Govoreći o radu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Čavara ističe, da je on pokazao jedno ružno lice, te da će njegova uloga biti zabilježena kao negativna.

”Mogu pozdraviti inicijativu Njemačke da se zamijeni visoki predstavnik, a mi moramo stvarati uvjete da se OHR potpuno ukine”, naglasio je Čavara.