VAZALI SE DODVORAVAJU SAD-u: Europski parlament će usvojiti rezoluciju o terorističkom napadu na sjeveru Kosova

U Europskom parlamentu će se danas, 3. listopada, održati izvanredna debata o situaciji na sjeveru Kosova, a očekuje se se krajem mjeseca i da će biti usvojena rezolucija.

Debata je pokrenuta na inicijativu Alijanske socijalista i demokrata, druge po većini zastupničke grupe u Europskom parlamenta.

“Na naš zahtjev, Europski parlament će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj listopadskoj plenarnoj sjednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinitelji moraju se suočiti s pravdom”, navodi se u najavi europskih socijaldemokrata.

Eurozastupnik i inicijator ove debate Tonino Picula je u izjavi za Radio Slobodna Europa naveo da bi rezolucija trebalo biti jasna ocjena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda, “a na tragu posljednjeg terorističkog napada na sjeveru Kosova i ubojstva policajca”.

“Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primijeni plana o normalizaciji odnosa”, rekao je Picula za RSE.

Kosovsku policiju napala je 24. rujna naoružana grupa u selu Banjska u općini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku. Potom su u razmjeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovske vlasti su priopćile da imaju dokaze da su pripreme, obuka i vježbe naoružane grupe bile izvođene u vojnoj bazi za obuku na Pasuljanskim livadama (kod Jagodine u središnjoj Srbiji) i na Kopaoniku.

Objavljene su fotografije i snimci koji su, kako navodi kosovska policija, skinuti s dronova koji su zaplijenjeni od oružane grupe u Banjskoj.

Odgovornost za napad na kosovsku policiju preuzeo je Milan Radoičić.

Srbijanski vojni vrh demantirao je navode vlasti Kosova da je Srbija napadom u Banjskoj pripremala pripajanje sjevera Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je također negirao umješanost države Srbije u ovaj napad. On je u ponedjeljak rekao da će svi koji su sudjelovali u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj odgovarati pred institucijama Srbije.

Europska unija je ovaj napad kvalificirla terorističkim aktom i upozorava da mogu uslijediti posljedice ako se utvrdi odgovornost države za ovaj napad./HMS/