Published On: Tue, Nov 12th, 2019

Varšava: „Macron se približava Moskvi, koja novcem EU stječe nova oružja“

„Podržavajući plinovod Sjeverni tok 2, neke države Europske unije financiraju rusku vojsku“, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Morawiecki je izjavio “kako Rusija kupuje novo oružje europskim novcem”. Izrazio je razočarenje što plinovod Sjeverni tok 2 uživa podršku “ključnih” zemalja Europske unije, prenosi Financial Times.

Osim toga, Morawiecki je kritizirao Emmanuela Macrona, izrazivši bojazan da će riječi francuskog predsjednika, koji je rekao da je NATO u stanju „kliničke smrti“, natjerati ostale saveznike da razmisle o spremnosti Pariza da poštuju načela kolektivne obrane.

U intervjuu za Financial Times je  Morawiecki rekao da je NATO “najvažniji savez na svijetu kada je u pitanju očuvanje slobode i mira”.

Rekao je da je su riječi Macrona dovele pitanje vjeru članica NATO pakta u kolektivnu obranu, što je “kamen temeljac europske sigurnosne arhitekture i vrlo je opasno to što izjavljuje Macron“.

“Mislim da sumnje predsjednika Macrona u uzajamnoj obrambenoj klauzuli NATO-a mogu natjerati ostale saveznike da se zapitaju brine li se Francuska uopće za to. Nadam se da još uvijek možemo računati na to da će Francuska ispuniti svoje obveze“, rekao je Morawiecki za Financial Times.

Macronovi komentari u intervjuu za  The Economist su uzrokovali zabrinutost u nekim europskim kancelarijama, gdje se počelo sumnjati u budućnosti Sjevernoatlantskog saveza. Za njih je NATO već „uzdrman jednostranim akcijama američkog predsjednika Donalda Trumpa“, zato što je čelnik Bijele kuće tijekom svoje predizborne kampanje izjavio da je NATO “zastarjela organizacija”, a prošlog mjeseca je „šokirao“ ostale članice saveza povlačenjem američkih trupa iz sjeveroistočne Sirije, čime je omogućio Turskoj invaziju na arapsku republiku bez prethodnih konzultacija s drugim NATO partnerima.

Međutim, poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija je zemlja dugo vjerni američki saveznik, rekao je da problemi NATO-a ne proizlaze iz ambivalentnosti gospodina Trumpa, već zbog manjka predanosti nekih europskih članica, od kojih većina, za razliku od Poljske, još uvijek nije dosegla razinu vojne potrošnje od 2% BDP-a.

“SAD su uvijek podržavale Europu i  da nije bilo američke pomoći Europa se ne bi oslobodila njemačke nacističke okupacije”, rekao je Mateusz Morawiecki, potpuno zaboravivši da nijedno poljsko selo ni centimetar poljskog teritorija nisu oslobodili američki vojnici, već Crvena armija, koja je samo u Poljskoj, tijekom oslobodilačke operacije „Visla-Odra“, izgubila gotovo 50 000 boraca, a 150 000 ih je ranjeno.

“Francuska troši ispod 2 posto BDP-a na obranu. Mislim da vrijedi pitati zašto pojedini aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako bismo željeli. I to nije zbog nedostatka američke posvećenosti savezu, već zbog nedostatka reciprociteta nekih europskih saveznika. Osim toga, europske zemlje ne djeluju usklađeno u odnosima prema rivalima poput Rusije s kojom Francuska sudjeluje u projektu Sjeverni tok 2. Naftovod će ruski plin dovesti u Njemačku, a Poljska dugo tvrdi da će to narušiti europsku energetsku sigurnost i povećavati ovisnost kontinenta o Rusiji“, rekao je poljski premijer.

“Kao što neki izravno kažu, Sjeverni tok 2 našim europskim novcem plaća rusko oružje. Stoga mislim da je zaista frustrirajuće kad vidimo da jedan takav projekt ima takvu podršku ključnih zemalja članica EU”, rekao je Mateusz Morawiecki.

“Posljednjih mjeseci gospodin Macron je krenuo u diplomatsko popravljanje odnosa s Rusijom. Ustvrdio je da bi Europa trebala odgovoriti na probleme NATO-a tako da u smislu vojne strategije i sposobnosti postane autonomna i ponovno otvori strateški dijalog s Moskvom. Međutim, NATO je primarni izvor sigurnosti za Poljsku i ideja približavanja Rusiji je za nas kao hladan tuš. Europa ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo u Ukrajini, Bjelorusiji ili Gruziji, zemlje u kojima je Moskva intervenirala s različitim stupnjevima asertivnosti. Jako se zalažemo za suradnju s mirnom i demokratskom Rusijom, ali Rusija nije mirna i oko sebe se ponaša agresivno”, rekao je visoki poljski dužnosnik.

“Predsjednik Macron je u drugom položaju, jer ne osjeća vrući dah ruskog medvjeda za vratom. Mislim da bi europska solidarnost za sve čelnike EU trebala biti toliko važna da ne bismo trebali previdjeti rezerve ostalih partnera Europske unije u odnosima prema Rusiji”, zaključio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

FT