Published On: Sat, Aug 29th, 2015

VAL IZ SRBIJE Na jesen bi u BiH moglo doći oko 20 000 izbjeglica

Ako dođe do promjene rute kretanja, na jesen bi moglo iz Srbije u BiH pristići najmanje 20.000 sirijskih izbjeglica, izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.
Prema njegovim riječima, ruta migranata iz Sirije, Iraka i Afganistana koja je išla od Turske preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, već je prebukirana, a na promjenu tog pravca kretanja uticat će i zaštitna ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom.
Navodeći kako postoji inicijativa da i Rumunija gradi sličnu ogradu, Nizam je za “Dnevni avaz” rekao kako bi tako mogao stvoriti se obruč, a jedini izlaz biti će preko teritorije BiH.
Nova ruta, pojašnjava on, išla bi preko Makedonije, Kosova i Crne Gore, a u BiH bi izbjeglice ulazile u okolini Trebinja.
– U Srbiji je registrirano oko 106.000 izbjeglica, i svi oni su došli neregularnim putem, a samo dio njih može pokrenuti izbjeglički val koji može preplaviti BiH – upozorava Nizam.
On ističe kako je Služba za poslove sa strancima napravila akcijski plan za takav scenario i uputila ga razmatranje Vijeću ministara BiH.
Prema njegovim riječima, u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu ima 125 mjesta, a u dva azilantska kampa 300 mjesta, što bi sa krevetima na kat omogućilo smještaj za 600 izbjeglica.
Nizam kaže da je za jednog migranta dnevno potrebno osigurati oko 30 KM.