Published On: Mon, Jul 10th, 2017

V. Putin: “O sudbini Sirije neće odlučivati Washington”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako ni američki državni tajnik Rex Tillerson, ni aktualna američka administracija općenito, ne mogu biti ti koji će odlučivati političku budućnost Sirije.

Na marginama summita G20 u Hamburgu je Vladimir Putin otvoreno odgovorio na tvrdnje Rexa Tillersona, koji je izjavio “kako po njegovom mišljenju predsjednik Bashar Al-Assad neće imati budućnosti u političkim strukturama Sirije”.

“Gospodin Tillerson je dobra osoba i nagrađen je odličjem Reda prijateljstva, čast koja se dodjeljuje strancima koji su doprinijeli poboljšanju odnosa s našom zemljom, i mi to poštujemo. Ali on nije sirijski državljanin. Političku budućnost Sirije i predsjednika Assada mora odrediti sirijski narod, a ne netko drugi”, rekao je Putin tijekom konferencije za novinare na marginama summita G20 u Hamburgu.

Rex Tillerson se 7. srpnja osvrnuo na pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku između Donalda Trumpa i predsjednika Putina, te dao izjavu na tu temu.

“Mi ne vidimo nikakvu perspektivu dugog političkog života Assada i njegove obitelji, a to je ono što pokušavamo da drugi shvate i što naglašavamo u raspravama s Rusijom. Međunarodna zajednica neće prihvatiti Siriju kojom će vladati Assadov režim”, rekao je Tillerson u Hamburgu i po tko zna koji put međunarodnu zajednicu ograničio na SAD, EU, Kanadu, Australiju, Japan i nekoliko pacifičkih grebena koji u Ujedinjeni narodima kao američki sateliti imaju status neovisnih država.

Putinov odgovor je jasno dao do znanja kako Washington neće biti taj koji će odlučivati o sudbini Sirije i da stav Bijele kuće nema nikakvu važnost.

Sirijski narod će biti taj koji će odlučiti buduću strukturu Sirije i to će učiniti na temelju onoga što poznajemo kao “princip samoodređenja naroda”, kojega američke administracije gaze desetljećima.

Ovo je ujedno i jedan od načina da se Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima jasno da do znanja da je njihov status neokolonijalnih sila na zalasku. Naravno, Tillerson i drugi zapadni političari, kad govore o “međunarodnim centrima” i “međunarodnoj zajednici” u prvom redu misle na zemlje NATO pakta, zaboravljajući da se svijet ne sastoji samo od njih i da velike zemlje poput Kine, Indije, Brazila, Irana, Egipta i same Rusije također spadaju u tu međunarodnu zajednicu, a one se uglavnom ne slažu sa stavovima i politikom Washingtona.