Published On: Pet, tra 12th, 2013

Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine

Predstavljanje knjige dr. sc. Ivice Lučića ”Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine’‘ održano je večeras u galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
O knjizi su govorili prof. dr. sc. Ivica Šarac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Miroslav Palameta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru idoc. dr. sc. Ivica Lučić, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, autor knjige.
Predstavljanje je organizirao Hrvatski intelektualni zbor uz suorganizaciju HKD Napredak glavna podružnica Mostar. Pokrovitelj predstavljanja knjige je JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosne.
U svome djelu Ivica Lučić se bavi poviješću Bosne i Hercegovine i Jugoslavije u razdoblju nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, prateći razvoj prilika sve do punog razgaranja rata 1992. godine.
Važnost posla kojega se poduhvatio autor leži prije svega u činjenici da rat, koji se na teritoriju BiH vodio od zadnjih mjeseci 1991. godine sve do listopada 1995., odnosno njegove uzroke kao i povod, nije moguće razumjeti i objasniti bez detaljnoga poznavanja i razumijevanja prilika koje u BiH, ali i Jugoslaviji vladaju nakon smrti Josipa Broza Tita.
Iako je od formalne propasti ”samoupravnog socijalističkog projekta” proteklo već više od dvadeset godina, još uvijek se o tom projektu govori poglavito iz perspektive njegovih izravnih sudionika (ili njihovih ”glasnogovornika”) u nastojanju pronalaženja ”bolje prošlosti”, čime se zapravo zaklanjaju pravi razlozi njegove propasti.
Način na koji Lučić prikazuje društvenu konstrukciju ”progresivnih snaga” i istu takvu konstrukciju i definiranje ”protivnika i neprijatelja”, u situaciji kada je ”razvojni socijalistički projekt” zapao u duboku krizu koja je tražila brze promjene i transformacije, važan je kao dio procesa društvenog osvješćivanja i realnog sagledavanja vlastite prošlosti, navodi u recenziji knjige prof. dr. Mladen Ančić


FOTO: Bljesak.info