Published On: Čet, lis 10th, 2013

UŽIVO Čelnici u Bruxellesu: Radončić na stol vratio opciju indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu počeo je sastanak delegacija sedam vodećih bh. . stranaka koje predvode lideri Fahrudin Radončić ( SBB ) , Dragan Čović ( HDZ BiH ) , Zlatko Lagumdžija ( SDP ) , Martin Raguž ( HDZ 1990) , Milorad Dodik ( SNSD ) , Mladen Bosić ( SDS ) , kao i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom ( Fule ) .

Sastanku prisustvovuju i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ( HDZ BiH ) te entitetski premijeri Nermin Nikšić ( SDP ) i Željka Cvijanović ( SNSD ) .

Nakon uvodnog izlaganja europskog povjerenika Fülea , lideri stranaka su počeli izlagati svoja viđenja oko ponuđenih modela za provedbu presude ” Sejdić – Finci ” .

Kako saznaje Avaz , lider SBB – a je u diskusiji vratio mogućnost izrade ustavnog amandmana koji se odnosi na zaključak iz Bruxellesa ” model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strazburu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili ostalima ” . Ponudio je i mogućnost ravnopravnog razmatranja mogućnosti neizravnog izbora člana Predsjedništva BiH

Podsjetimo , sinoć je u Bruxellesu održan sastanak delegacija pet najjačih stranaka u Federaciji BiH s ravnateljem Opće uprave Europske komisije za proširenje EU Kristijanom Danijelson ( Christian Danielsson ) , Peterom Sorensenom , specijalnim predstavnikom EU u BiH , te njegovim zamjenikom Renzom Davidijem ( Renzo Daviddi ) .

Predstavnici Europske komisije su prezentirali model o implementaciji presude Europskog suda u Strasbourgu , koji je liderima bio predočen u ožujku ove godine .

Delegacijama političkih stranaka skrenuta je pažnja kako ovaj model može doživjeti određene promjene kada je riječ o raspodjeli takozvanih premium mandata . Međutim , predstavnici HDZ 1990 su ovaj model koji je predložila Europska komisija još jučer odbacili .

Od državnog i entitetskih premijera tijekom sastanka , koji će trajati do 12 sati , očekuje se da iznesu rješenje za učinkovit mehanizam koordinacije .

 

09:00

Počela treća runda dijaloga o presudi ” Sejdić – Finci ”

U Bruxellesu je danas nešto iza 09:00 sati počeo sastanak političkih lidera u BiH s dužnosnicima Europske unije , predvođeni povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom , potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik povjerenika Fuelea Peter Stano .

Čelnici će na sastanku pokušati usuglasiti model provedbe presude ” Sejdić – Finci ” te pitanja koja blokiraju europski put BiH .

Završetak sastanka očekuje se u 12.00 sati .

 

08:00

U Bruxellesu danas treća runda dijaloga

U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokoj razini između Europske komisije i BiH tijekom koje će u fokusu biti provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ” Sejdić i Finci ” , te mehanizam koordinacije BiH sa EU .

Sastanku u okviru dijaloga , koji je organiziran na inicijativu povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea , iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD – a Milorad Dodik , Međunarodna tajnik SNSD – a Željka Cvijanović , te predsjednik SDS – a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač .

Početak sastanka planiran je u 9.00 sati , dok će povjerenik za proširenje EU Štefan File u 12.00 priopćiti rezultate razgovora .

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju ” Sejdić i Finci ” io mehanizmu koordinacije .

Predstavnici Srpske otputovali su u Bruxelles s ranije usuglašenim stavom o provođenju odluke ” Sejdić i Finci ” .

Lider SNSD – a Milorad Dodik je rekao da , ukoliko stranke iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi s provedbom odluke ” Sejdić – Finci ” , pokazat će se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda .

” Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji , svjestan sam da je Europa odlučna da poduzme određene mjere sankcioniranja i tada smo i mi predmet tih sankcija … Republika Srpska nije spremna trpjeti i biti kolateralna šteta u svemu tome . Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv , a vidjećemo i na koji način ćemo se obraniti od te štete ” , naglasio je Dodik , koji je i predsjednik Republike Srpske .

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta , jer zbog nečinjenja u FBiH Srpskoj ima posljedice .

Predsjednik SDS – a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Bruxelles , gdje će sudjelovati trećoj rundi razgovora . Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH .

Sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom , a za to im preostaje još jedna šansa – na samom sastanku s Fueleom koji bi trebao trajati od 9.00 do 12.00 sati , i čije produženje nije predviđeno .

Pred odlazak u Bruxelles , Izetbegović je istaknuo da se nada da će dogovor biti postignut .

On je najavio mogućnost da u Bruxellesu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila , a koji , kako je naveo , izlazi u susret svima i svemu , osim sujeti ljudi koji žele biti predlagatelji .

Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut .

Na prethodnom sastanku u Bruxellesu 1. listopada , čelnici političkih stranaka iz BiH potpisali su načela za provođenje odluke ” Sejdić i Finci ” , u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani izravno – jedan član iz Republike Srpske , a dva iz FBiH . Sudionici sastanka dobili su od dužnosnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora .

Dan uoči sastanka u Bruxellesu , iz Fileove ureda su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja .

Fileovima glasnogovornik Peter Stano istakao je da je Bruxelles trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja .

 

( Vijesti.ba / SRNA )