Subota, 13 travnja, 2024

UŽIVO Čelnici u Bruxellesu: Radončić na stol vratio opciju indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH

Must Read

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu počeo je sastanak delegacija sedam vodećih bh. . stranaka koje predvode lideri Fahrudin Radončić ( SBB ) , Dragan Čović ( HDZ BiH ) , Zlatko Lagumdžija ( SDP ) , Martin Raguž ( HDZ 1990) , Milorad Dodik ( SNSD ) , Mladen Bosić ( SDS ) , kao i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom ( Fule ) .

Sastanku prisustvovuju i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ( HDZ BiH ) te entitetski premijeri Nermin Nikšić ( SDP ) i Željka Cvijanović ( SNSD ) .

Nakon uvodnog izlaganja europskog povjerenika Fülea , lideri stranaka su počeli izlagati svoja viđenja oko ponuđenih modela za provedbu presude ” Sejdić – Finci ” .

Kako saznaje Avaz , lider SBB – a je u diskusiji vratio mogućnost izrade ustavnog amandmana koji se odnosi na zaključak iz Bruxellesa ” model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strazburu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili ostalima ” . Ponudio je i mogućnost ravnopravnog razmatranja mogućnosti neizravnog izbora člana Predsjedništva BiH

Podsjetimo , sinoć je u Bruxellesu održan sastanak delegacija pet najjačih stranaka u Federaciji BiH s ravnateljem Opće uprave Europske komisije za proširenje EU Kristijanom Danijelson ( Christian Danielsson ) , Peterom Sorensenom , specijalnim predstavnikom EU u BiH , te njegovim zamjenikom Renzom Davidijem ( Renzo Daviddi ) .

Predstavnici Europske komisije su prezentirali model o implementaciji presude Europskog suda u Strasbourgu , koji je liderima bio predočen u ožujku ove godine .

Delegacijama političkih stranaka skrenuta je pažnja kako ovaj model može doživjeti određene promjene kada je riječ o raspodjeli takozvanih premium mandata . Međutim , predstavnici HDZ 1990 su ovaj model koji je predložila Europska komisija još jučer odbacili .

Od državnog i entitetskih premijera tijekom sastanka , koji će trajati do 12 sati , očekuje se da iznesu rješenje za učinkovit mehanizam koordinacije .

 

09:00

Počela treća runda dijaloga o presudi ” Sejdić – Finci ”

U Bruxellesu je danas nešto iza 09:00 sati počeo sastanak političkih lidera u BiH s dužnosnicima Europske unije , predvođeni povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom , potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik povjerenika Fuelea Peter Stano .

Čelnici će na sastanku pokušati usuglasiti model provedbe presude ” Sejdić – Finci ” te pitanja koja blokiraju europski put BiH .

Završetak sastanka očekuje se u 12.00 sati .

 

08:00

U Bruxellesu danas treća runda dijaloga

U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokoj razini između Europske komisije i BiH tijekom koje će u fokusu biti provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ” Sejdić i Finci ” , te mehanizam koordinacije BiH sa EU .

Sastanku u okviru dijaloga , koji je organiziran na inicijativu povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea , iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD – a Milorad Dodik , Međunarodna tajnik SNSD – a Željka Cvijanović , te predsjednik SDS – a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač .

Početak sastanka planiran je u 9.00 sati , dok će povjerenik za proširenje EU Štefan File u 12.00 priopćiti rezultate razgovora .

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju ” Sejdić i Finci ” io mehanizmu koordinacije .

Predstavnici Srpske otputovali su u Bruxelles s ranije usuglašenim stavom o provođenju odluke ” Sejdić i Finci ” .

Lider SNSD – a Milorad Dodik je rekao da , ukoliko stranke iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi s provedbom odluke ” Sejdić – Finci ” , pokazat će se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda .

” Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji , svjestan sam da je Europa odlučna da poduzme određene mjere sankcioniranja i tada smo i mi predmet tih sankcija … Republika Srpska nije spremna trpjeti i biti kolateralna šteta u svemu tome . Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv , a vidjećemo i na koji način ćemo se obraniti od te štete ” , naglasio je Dodik , koji je i predsjednik Republike Srpske .

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta , jer zbog nečinjenja u FBiH Srpskoj ima posljedice .

Predsjednik SDS – a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Bruxelles , gdje će sudjelovati trećoj rundi razgovora . Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH .

Sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom , a za to im preostaje još jedna šansa – na samom sastanku s Fueleom koji bi trebao trajati od 9.00 do 12.00 sati , i čije produženje nije predviđeno .

Pred odlazak u Bruxelles , Izetbegović je istaknuo da se nada da će dogovor biti postignut .

On je najavio mogućnost da u Bruxellesu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila , a koji , kako je naveo , izlazi u susret svima i svemu , osim sujeti ljudi koji žele biti predlagatelji .

Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut .

Na prethodnom sastanku u Bruxellesu 1. listopada , čelnici političkih stranaka iz BiH potpisali su načela za provođenje odluke ” Sejdić i Finci ” , u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani izravno – jedan član iz Republike Srpske , a dva iz FBiH . Sudionici sastanka dobili su od dužnosnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora .

Dan uoči sastanka u Bruxellesu , iz Fileove ureda su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja .

Fileovima glasnogovornik Peter Stano istakao je da je Bruxelles trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja .

 

( Vijesti.ba / SRNA )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -