UŽAS U HRVATSKOJ: Otkriveno oko 2.000 neobilježenih grobova migranata

Hrvatska je ove godine uhitila oko 1700 krijumčara migranata, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na panelu o schengenskom prostoru održanom u ponedjeljak u Zagrebu.

Broj ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove je godine 40 posto veći nego lani. Najviše ih je iz Afganistana, drugi su turski, a treći ruski državljani – rekao je Božinović.

– Hrvatsku granicu čuva 6.700 graničnih i nekoliko tisuća interventnih policajaca i time je “pet puta veća od ukupnog sastava Frontexa” – dodao je Božinović.

Osim toga, najveći broj edukatora pripadnika “Frontexa” su pripadnici hrvatske policije. Božinović je rekao da 98 posto onih koji zatraže azil u Hrvatskoj ili pokažu namjeru da to učine u roku od 24 do 48 sati ili napuste zemlju.

Diljem Europe postoje neobilježeni grobovi u kojima su u proteklom desetljeću pokopani migranti koji su umrli pokušavajući doći do Europske unije, mnogi prije nego što je utvrđeno tko su oni bili. Tri grobnice u mjestu Siče otkrila je istraživačka novinarka Barbara Matejčić, koja je šest mjeseci radila na istraživanju s kolegama iz Europe.

Uspjeli su potvrditi 1.931 takvu grobnicu prema medijima.

– Većina od tog broja grobnica je neidentificirana, što znači da su podaci o tome što se s njima dogodilo i gdje su završili život vrlo vjerojatno zauvijek izgubljeni za njihove obitelji koje ih traže.

Uspjela sam identificirati 59 grobova migranata u Hrvatskoj – rekla je Barbara Matejčić.