Srijeda, 29 svibnja, 2024

UŽAS: Kirurg iz Busovače slike amputacija stavlja na Facebook, a dok operira iz sale trešte ustaške budnice!

Must Read

ZAGREB – Dr. Zoran Jukić, ravnatelj Opće bolnice u Novoj Gradiški , nakon grčevitog otpora lokalnih vlasti smijenjen je s dužnosti prošlog petka, tek iz drugog pokušaja. Dr. Jukića je, zbog kaotičnog stanja u toj zdravstvenoj ustanovi, 9. svibnja dužnosti razriješio ministar zdravlja Rajko Ostojić , no pet dana poslije Upravno vijeće bolnice odlučilo je, unatoč ministrovoj odluci, poraznim rezultatima inspekcijskog nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te katastrofalnom financijskom poslovanju, imenovati dr. Jukića vršiteljem dužnosti ravnatelja.

Bila je to prkosna demonstracija političke moći HDZ-ova župana u Brodsko-posavskoj županiji Danijela Marušića, ujedno i predsjednika Upravnog vijeća Opće bolnice u Novoj Gradiški. Marušić je smjenu ravnatelja Jukića, koji je član HSS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, pokušao objasniti političkim čistkama Kukuriku koalicije, ustvrdivši kako žele maknuti ravnatelja koji je “dobro uhodao” posao.

No, kad je iz HZZO-a 21. svibnja osnivaču novogradiške bolnice, Brodsko-posavskoj županiji, stiglo upozorenje da će zbog neprihvatljive odluke Upravnog vijeća da za v.d. ravnatelja postave osobu koju je Ministarstvo zdravlja netom smijenilo, dovesti u pitanje redovno financiranje bolnice, ravnatelj Jukić je zajedno s predsjednikom Upravnog vijeća, brodsko-posavskim županom Marušićem, ponovio priču o političkoj smjeni i pritisku na odluke lokalnih vlasti.

Dosljedan je ostao i prošlog petka kada ga je Upravno vijeće, shvativši da su svojom ranijom odlukom ugrozili financiranje bolnice, ipak smijenilo. Tada je svoju smjenu nazvao “procesom” u stilu Franza Kafke.

Čak kada bi se zanemario podatak da je Opća bolnica u Novoj Gradiški posljednjeg dana travnja ove godine dugovala gotovo 30 milijuna kuna, što je također bio jedan od razloga za smjenu ravnatelja, napretek je razloga za postupak koji je pokrenuo ministar Ostojić. Ta mala hrvatska bolnica početkom prošle godine našla se u središtu zanimanja javnosti kada su njenim hodnicima, umjesto bolničkog osoblja i pacijenata, šetali zaštitari i policija.

Bila je to kulminacija teško narušenih međuljudskih odnosa za što većina liječnika optužuje sad već bivšeg ravnatelja Jukića. Nakon što je bolnicu u samo nekoliko mjeseci zbog takvog stanja napustilo šest liječnika, dogodio se incident s dvojicom kirurga kojima je Jukić, pozvavši zaštitare, zabranio ulaz u operacijsku dvoranu.

Kirurzi Dalibor Marić i Ivan Marković, ogorčeni lošom organizacijom posla i činjenicom da ih se skidalo s dežurstava, reagirali su nešto glasnije, što je ravnatelju bilo dovoljno da ih prijavi policiji za prijetnju te pozove zaštitare. Marić i Marković su za stanje na svom odjelu najodgovornijim smatrali šefa KirurgijeBogomira Barbića, tvrdeći kako svojim postupcima i odlukama izravno dovodi u opasnost zdravlje i živote pacijenata. No, ravnatelj je stao na njegovu stranu.

Dr. Barbić je osebujna ličnost. Prije šest godina došao je u novogradišku bolnicu s mjesta direktora Doma zdravlja u Busovači, u Bosni i Hercegovini. Ondje ga je u veljači 2007. smijenilo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona zbog netransparentnog poslovanja i stvorenog duga od 900.000 konvertibilnih maraka (oko 450.000 eura).

Barbić je u BiH bio politički vrlo angažiran – ne samo što je izabran za doživotnog predsjednika HDZ-a u Busovači, nego je u dva mandata bio zastupnik u Parlamentu BiH. Liječnik novogradiške bolnice s kojim smo razgovarali, no koji je želio ostati neimenovan, tvrdi da je Barbić imao snažne političke veze koje su mu pomogle da se skloni u Hrvatsku i dobije posao u novogradiškoj bolnici dok se u BiH ne zaboravi afera s gubicima i mutnim poslovanjem Doma zdravlja u Busovači na čijem je čelu bio.

Ni potpuno neetički postupak kada je Barbić kao vojni liječnik HVO-a 1993. naredio evakuaciju 50-ak pripadnika medicinskog osoblja bolnice za mentalno hendikepirane u Fojnici, prepustivši na milost i nemilost 200 djece koja su ondje bila hospitalizirana, nije mu smetao da bude primljen u Opću bolnicu u Novoj Gradiški. O tom je sramnom slučaju pisao i New Yok Times 20. srpnja 1993., u jeku rata u Bosni i Hercegovini. Kad je zgroženi novinar upitao Barbića je li postupio etično kada je odvagivao mogući rizik za osoblje bolnice od navodnog bošnjačkog napada i opasnost koja je prijetila djeci bez liječničke pomoći, Barbić, koji je naredio evakuaciju, samo je kratko odgovorio:

– Mislio sam da bi ih [osoblje bolnice] Muslimani mogli zarobiti. Kad su pripadnici UN-ovih snaga došli u bolnicu, jedno je dijete bilo mrtvo, a četvero u kritičnom stanju.

Vidjevši očajne prilike u bolnici, jedan je časnik UN-a izjavio za New York Times: “To je monstruozno”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -