Uvodi se policijski sat, srednje škole prelaze na online nastavu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je u ponedjeljak mjeru o zabrani kretanja građana u razdoblju od 21 sat do pet sati ujutro.

Kako je rečeno nakon izvanredne sjednice Vlade, na prijedlog županijskog Kriznog stožera donesena je i odluka da srednje škole u SBŽ-u pređu na online model nastave, dok će osnovne škole nastaviti rad po dosadašnjem principu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a i član Kriznog stožera Sead Karakaš kazao je novinarima da broj pacijenata, kojima je potrebna hospitalizacija, nadilazi kapacitete bolnica, te da su svi respiratori trenutno zauzeti.

Naveo je i kako je dominantan tzv. britanski soj koronavirusa, koji se brže širi i zbog kojeg je povećan broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

– Naši kapaciteti su da možemo zbrinuti 130 pacijenta tjedno, a sada imamo situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima. Pojavljuju se bolesnici s težom kliničkom slikom, koja se brzo razvija. Pacijenti sada, umjesto ranijih sedam do deset dana, zauzimaju bolničku postelju od deset do 15 dana, i to su sada potpuno prebukirani kapaciteti – naglasio je Karakaš.

Jedan od zaključaka Vlade i Kriznog stožera SBŽ-a je da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore i za pacijente iz SBŽ-a.

– Vlada SBŽ-a preuzela je na sebe da taj dio iskoordinira s Vladom Federacije BiH i da nam se konačno otvori taj prostor. Također, mora se napraviti koordinacija na nivou Federacije BiH kako bi sve ustanove imale jednak pristup kisiku. Samo tijekom jučerašnjeg dana u našim zdravstvenim ustanovama potrošeno je 500 boca i trebamo imati sigurnost da ne bismo došli u situaciju da nam nedostaje – ustvrdio je Karakaš.

Kako je rečeno, intenzivirano je i prisustvo inspekcije na terenu koja nadzire provođenje postojećih mjera i naredbi.

– Već sutra ćemo razmišljati o nekim dodatnim mjerama jer je Krizni štab, praktično, u stalnom zasjedanju – zaključio je Karakaš.

Prema podacima koji su objavljeni na portalu www.covid-19.ba, u SBŽ-u trenutno ima 580 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom./FENA/HMS/

more recommended stories